Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új típusú oltás érkezhet, a Novavax kilencvenszázalékos hatékonyságot mutat


Dr. Sonia Maciejewski dolgozik a Novavax rockville-i laboratóriumában, Marylandben, 2020. március 20-án
Dr. Sonia Maciejewski dolgozik a Novavax rockville-i laboratóriumában, Marylandben, 2020. március 20-án

Nagyon hatásosnak bizonyult a Novavax oltóanyaggyártó terméke a koronavírus ellen, szeptembertől érkezhet a piacra az eddigiektől különböző technológiájú termék. Első körben a szegényebb országoknak juthat belőle.

A Novavax gyógyszercég hétfőn bejelentette​, hogy a nagymintás tesztek alapján a koronavírus elleni termékük 90,4 százalékos hatékonyságúnak bizonyult, emellett száz százalékban védte meg a pácienseket a koronavírus közepes és súlyos tüneteitől.

Jó a brit variáns ellen is
A harmadik típusú tesztelés során csaknem harmincezer, 18 évesnél idősebb emberen tesztelték a terméket az USA-ban és Mexikóban. Kétharmaduk három hét eltéréssel kapta meg a vakcina két dózisát, a többiek semleges, gyógyhatás nélküli oldatot kaptak. Összesen 77 fő kapta el a fertőzést, 14-en a beoltottak közül, de utóbbiaknak is csak enyhe tüneteik voltak. A nem beoltottak közül 14 főnek lettek közepes vagy súlyos tünetei. A termék hatásosnak bizonyult a brit variánssal szemben is, az eredmények pedig érvényesnek tekinthetők az idősekre és más, fokozott egészségügyi kockázatokkal bíró csoportokra is.


A termék piaci bevezetésére azonban még várni kell, most a részletes kísérleti adatok birtokában indíthatják el az engedélyezési eljárásokat az EU-ban, az USA-ban és a világ többi részén. Ez a cég számításai szerint szeptember végére érhet véget, utána pedig havi száz-százötvenmillió adag oltást fognak tudni legyártani.

Az oltás új típusú a már piacon lévőkhöz képest. A koronavírus elleni vakcinák ugyanis jellemzően arra alapulnak, hogy a szervezet felismerje a vírus jellegzetes fehérjetüskéjét, és elpusztítsa. A Novavax ezt genetikai beavatkozás nélkül oldotta meg, laboratóriumban növesztették ki a fehérjedarabot. Az immunrendszer ez alapján ismeri fel, hogy a fehérjének nem lenne szabad a szervezetben lennie. Válaszreakcióként pedig később természetes védekezés indul meg a Covid–19-fertőzéssel szemben is.

„Az első dózisok közül sok fog az (…) alacsony és közepes jövedelmű országokba menni, ez volt a kezdeti cél is”

– mondta el Stanley Erck, az amerikai cég vezetője. A koronavírus elleni oltásokkal a fejlett országok jellemzően bőven el vannak látva, ezért drámaian vissza is esett a kereslet az új oltások iránt. A Novavax terméke viszont azért is jól jöhet a fejlődő országok számára, mert egyszerű szállítani és nem kell túlságosan hűteni sem. A fejlődő világban az emberek kevesebb mint egy százaléka jutott eddig legalább egy oltáshoz.

Az eredményeket hamarosan közzéteszik a független szakmai közösség előtt is. A mellékhatások jellemzően enyhék voltak a cég szerint, az érintetteknek az oltás helye fájt vagy maradt érzékeny egy ideig. Kisebb mintájú vizsgálatokat egyébként végzett a cég más országokban is.

A Novavax három évtizede kísérletezik oltásokkal, többek közt az influenza, a Zika-vírus és az Ebola ellen, de még egyetlen hasonló terméküket sem vezették be a piacra.

Készült az AP hírének felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG