Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét orosz rakétacsapások érték Odessza kikötőjét


Előtte-utána kép a legnagyobb odesszai szállodáról, amelyet orosz találat ért 2023. szeptember 25-én
Előtte-utána kép a legnagyobb odesszai szállodáról, amelyet orosz találat ért 2023. szeptember 25-én

Az újabb éjjeli légitámadásokban több gabonalétesítményben is jelentősebb károk keletkeztek a dél-ukrajnai városban.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a megszálló csapatok tizenkilenc Sahid drónnal, két Oniksz szuperszonikus rakétával és tizenkét Kalibr manőverező robotrepülőgéppel vették célba Odesszát.

Utóbbiakat a friss tájékoztatás szerint a Fekete-tengerről lőtték ki egy hajóról és egy tengeralattjáróról, de egy kivételével az összeset sikerült megsemmisíteni.

Ennek ellenére a kikötői infrastruktúra jelentősen megrongálódott, tűz ütött ki egy már évek óta nem használt épületben, amit hamar sikerült eloltani. Oleh Kiper kormányzó közölte, hogy csaknem ezer tonna gabonát tároltak a megsérült létesítményekben. Egy nő megsebesült, kórházban ápolják.

Ehhez kapcsolódóan: A normalitás látszata, avagy a mindennapi élet Kijevben

„Magtárakat pusztítottak el Oniksz rakéták” – írták közleményben a védelmi erők Telegramon, arra is kitérve, hogy a lezuhanó roncsok következtében több más helyen is károk keletkeztek.

Moszkva júliusban jórészt mondvacsinált okokból visszautasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását, azóta pedig az orosz megszálló hadsereg nagy erőkkel bombázza a kikötői létesítményeket és gabonaraktárakat a Fekete-tenger és a Duna partján.

Ehhez kapcsolódóan: Eredménytelen volt az orosz–török csúcs a gabonaalku újraélesztését illetően

Natalja Humenyuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője kijelentette, hogy Oroszország a jelek szerint a légvédelem lefedettségét próbálja tesztelni.

„Tisztában vannak azzal, hogy a kikötői infrastruktúra prioritás régiónk számára, és ezért megbízható a védelme. Épp ezért a támadás éjszaka masszív volt, és több eszközt kombinált” – mondta.

A szintén déli Herszoni területről fokozott ágyúzásról érkeztek hírek. Olekszandr Prokugyin kormányzó tudatta, hogy legkevesebb egy ember életét vesztette a Dnyeper folyó jobb partján lévő Beriszlav elleni orosz támadásokban.

Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület első embere elmondta, hogy a légvédelem által leszedett pilóta nélküli repülőgépek roncsai tüzet okoztak egy ipari létesítményben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában, Krivij Rihben.

Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy ukrán drónok támadtak különböző célpontokat a Fekete-tengeren és a már 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten. A tárca közölte, hogy négy eszközt megsemmisítettek. Áldozatokról, anyagi károkról egyelőre nincs jelentés.

Ehhez kapcsolódóan: Rakétacsapás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta főhadiszállását

Eközben a moszkvai kormány négy másik elfogott drónról számolt be az Ukrajnával szomszédos Kurszki és Brjanszki területről.

Roman Sztarovojt kurszki kormányzó kiemelte, hogy több lakóházban és egy kormányzati épületben is károk keletkeztek, áldozatok azonban nem voltak.

Kijev egyelőre nem kommentálta a történteket, ahogy az Oroszországon belüli hasonló támadások esetén megszokott.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG