Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét száz fölött a halálos áldozatok száma Magyarországon


Maszkot viselő utasok Budapesten, 2020. június 7-én.
Maszkot viselő utasok Budapesten, 2020. június 7-én.

Az elmúlt 24 órában 8578 új fertőzöttet regisztráltak, és 115 beteg halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. A bíróság szerint jogsértően tiltották be Magyarországon az egyik koronavírus elleni száj- és orrspray-t, ami visszakerülhet a forgalomba.

Az újonnan regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 1.738.944-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A járvány halálos áldozatainak száma, a kormányzati járványportál szerint, 42.966-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 202.738 fő. Kórházban 5062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 206-an vannak lélegeztetőgépen.

Téves döntést hozott a magyar gyógyszerhatóság

A Fővárosi Törvényszék a február elsején hozott ítéletében megsemmisítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozatát, amely kivonta a forgalomból a Virostop orr- és szájspray-t.

A bíróság döntése nyomán a készítmény, amely korábbi nemzetközi vizsgálatok szerint a koronavírus ellen is használható, ismét forgalmazható Magyarországon – számolt be a Fővárosi Bíróság jogerős döntéséről a forgalmazó tájékoztatása alapján a napi.hu.

Az OGYÉI 2021 tavaszán tiltotta be a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó terméket, illetve annak reklámozását. A hatóság indoklása szerint a forgalmazó nem tartotta be a vonatkozó szabályokat. A szájspray-t 2014-ben, az orrspray-t pedig 2016-ban vette nyilvántartásba orvostechnikai eszközként az OGYÉI jogelődje.

A cég perre ment, a Fővárosi Törvényszék pedig február elsején hozott ítéletében megsemmisítette az OGYÉI határozatát és új eljárásra kötelezte az intézetet. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG