Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Műtüdős kezeléssel mentettek meg két koronavírusos kismamát Szegeden


A kép illusztráció, a kisvárdai kórházban készült.
A kép illusztráció, a kisvárdai kórházban készült.

Egyikük huszonöt, a másik kilenc napig kapott ECMO kezelést. Mindketten a harmadik gyermeküknek adtak életet, akit hetekig nem is tarthattak a kezükben.

A klinika beszámolója szerint az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, Békéscsabán, majd a koronavírus okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID-Intenzív Osztályra került, ahol másnap instabillá vált az állapota, emiatt december 9-én Prof. Dr. Babik Barna, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – Gyulán, egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal nőt, majd Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették műtüdő-kezelésben.

Az anya a 37. napon, 2022. január 18-án, jó állapotban, további ellátásra a békéscsabai Intenzív Osztályra került, február elsején pedig hazatérhetett.

A másik kismama január 3-án, szintén császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a COVID-intenzívre került és súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. Másnap a szegedi klinika szakemberei a mentőszolgálat segítségével a helyszínre utaztak és műtüdőre helyezték a beteget, majd a szegedi klinikára szállították. A kismama a kilencnapos ECMO kezelést, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően február elsején, jó állapotban a Kecskeméti Kórházba került, ott gyógyul tovább.

Prof. Dr. Babik Barna hangsúlyozta, hogy csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna a szakmailag és logisztikailag is igen összetett eseteket sikeresen és szövődménymentesen meggyógyítani.

XS
SM
MD
LG