Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét ukrán drón okozott zavart a moszkvai repülőtereken


Sérült háztetőt vizsgálnak Moszkvában egy ukrán drón lelövése után 2023. augusztus 18-án
Sérült háztetőt vizsgálnak Moszkvában egy ukrán drón lelövése után 2023. augusztus 18-án

Átmenetileg korlátozták a moszkvai polgári repülőterek forgalmát augusztus 18-án kora reggel, miután a hatóságok bejelentették, hogy egy lelőtt ukrán drón talált el egy épületet az orosz fővárosban.

„Moszkvai idő szerint hajnali 4 órakor a kijevi rezsim pilóta nélküli légi járművel újabb terrortámadást hajtott végre Moszkvában és a Moszkvai területen található objektumok ellen” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A drón a városközponttól néhány kilométerre nyugatra csapódott be, az Expo Center épületegyüttesébe, amely nem lakóövezetben áll. A drón, amelyet az orosz védelmi minisztérium közlése szerint lelőttek, állítólag erőteljes robbanást okozott, mentőosztagok érkeztek a helyszínre.

Kijevben egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

Az incidenst követően rövid időre felfüggesztették a légi forgalmat Moszkvában és környékén négy nagyobb polgári repülőtéren, de a hírek szerint a menetrend egy órán belül helyreállt.

Moszkva az elmúlt hónapokban rendszeresen került dróntámadások célpontjába, miközben Ukrajna ellentámadást folytat a 18 hónapja tartó háborúban elvett ukrán területek visszaszerzése érdekében.

Májusban a Kreml felett semmisítettek meg egy drónt, és többször ért találat moszkvai lakónegyedeket is. Augusztus elején kétszer is támadták Moszkva egyik üzleti negyedét.

Fronthelyzet: hogy áll az ukrán ellentámadás?

Ami a harcteret illeti, orosz katonai tisztviselők augusztus 17-én közölték, hogy sikeres offenzívát hajtottak végre keleten, a Donyecki területen. Állításuk szerint két orosz hadihajó elhárította egy ukrán tengeri drón támadását a Fekete-tengeren.

Az ukrán erők közben azt jelentették, hogy felszabadították Urozsajne falut a Donyecki terület peremén. Az ukrán hadsereg vezérkara augusztus 17-i esti összefoglalójában közölte, hogy az orosz erők sikertelenül próbálkoztak a falu visszafoglalásával. Ha tényleg az ukránok kezén van Urozsajne, akkor július 27-e óta ez az első település, amelyet Kijev visszafoglalt.

Ehhez kapcsolódóan: Stratégiai jelentőségű település felszabadítását jelentette be Ukrajna

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a tengeri drón meghiúsított támadása helyi idő szerint este 11 óra előtt volt a Fekete-tengeren, Szevasztopoltól mintegy 240 kilométerre délnyugatra. A támadás célpontja a fekete-tengeri flotta két hadihajója volt, amelyek a hajózást felügyelik a Fekete-tenger délnyugati részén. A pilóta nélküli felszíni drónt a két hajóról lőtték le – közölte a tárca.

Ukrajna nyugati támogatói kilenc új dandárt képeztek ki és szereltek fel annak reményében, hogy az ukrán erők sikeresen visszaszerezhetik az oroszok által megszállt területeket, de a két hónapja tartó ellentámadásban az ukránok nem nagyon tudják áttörni a félelmetes orosz védelmi vonalakat az ország déli részén, a Zaporizzsjai területen és keleten, Donyeck környékén.

Ehhez kapcsolódóan: Erdoğan elszántságát teszteli a török partoknál végrehajtott orosz rajtaütés

Augusztus 17-én a The Washington Post arról számolt be, hogy az amerikai hírszerző közösség értékelése arra a következtetésre jutott, hogy az ellentámadásnak nem sikerül elérnie a délkeleten fekvő Melitopolt, és ez meghiúsítja Kijevnek azt a célját, hogy elvágja az oroszok szárazföldi összeköttetését a Moszkva által 2014-ben törvénytelenül annektált ukrán Krím félszigettel.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG