Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stratégiai jelentőségű település felszabadítását jelentette be Ukrajna


Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter sajtótájékoztatója Kijevben 2022. július 7-én
Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter sajtótájékoztatója Kijevben 2022. július 7-én

Az ukrán hadsereg átvette az ellenőrzést a Donyecki terület délnyugati részén fekvő Urozsajne felett, ami fontos lépés lehet az orosz megszállás alatt lévő keleti és déli régiókat összekötő szárazföldi híd elvágását célzó offenzívában.

„Urozsajne felszabadult. Védelmi erőink elsáncolták magukat a település szélén. A támadó műveletek folytatódnak” – jelentette be Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter Telegramon.

Az erről szóló híreket független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, az orosz kormány még nem kommentálta a történteket.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki terület megbízott vezetőjének szóvivője kijelentette, hogy az elpusztított település holttestekkel van tele, és továbbra is heves harcok zajlanak, a helyzet feszült.

Urozsajne és a szomszédos Sztaromajorszke az utóbbi napokban intenzív összecsapások helyszíne volt, ugyanis a térség nagyon fontos az orosz hadsereg által megszállt déli és keleti területek összeköttetése szempontjából.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz tengeri blokád ellenére elhagyta Odessza kikötőjét egy teherhajó

A CNN amerikai hírtelevízió előző nap bemutatta az SZBU ukrán biztonsági szolgálat videóját, amelyen látható, amint távirányítású tengeri drónnal támadják meg az Oroszországot a már 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigettel összekötő Kercsi-hidat július 17-én. Kijev ezzel vállalt először hivatalosan is felelősséget az akcióért, amelyben a híd egy része megrongálódott.

A felvételen egy ukrán fejlesztésű, Sea Baby típusú kamikazeeszközt mutatnak, amely 850 kilogramm tömegű robbanószerrel nekicsapódik a híd egyik pillérének. Két másik videón két újabb dróntámadás látható néhány perccel később.

Vaszil Maljuk, az SZBU igazgatója a Kercsi-híd elleni tavaly októberi csapást is elismerte, erről azonban nem közölt részleteket.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország: részben újraindult a forgalom a támadás után a krími hídon

Olekszandr Prokugyin, a Herszoni terület katonai adminisztrációjának vezetője tudatta, hogy szerdára virradóra heves orosz tüzérségi támadások értek több lakóövezetet, hat civil megsebesült.

Az ukrán haderő friss jelentésében azt írták, hogy legalább huszonnyolc manőverező robotrepülőgépet lőttek ki az inváziós csapatok az országra kedd éjszaka, de ezek nagy részét sikerült megsemmisíteni.

Az orosz védelmi minisztérium pedig arról tájékoztatott, hogy lelőttek egy pilóta nélküli repülőgépet a Krím felett.

Továbbra is célkeresztben a gabonatárolók

Oroszország ismét nagy erőkkel támadta a gabonalétesítményeket a dél-ukrajnai Odesszai területen, az éjszaka folyamán több raktárat és kikötőt is célba vettek a Fekete-tenger és a Duna partján.

Oleh Kiper helyi kormányzó kiemelte, hogy a fő célpontok különböző terminálok és gabonasilók voltak. Elmondása szerint a légvédelem tizenhárom drónt sikerrel leszedett.

Az utóbbi hetekben az orosz hadsereg a Duna-delta kikötőit is többször támadta. A térség csupán mintegy 15 kilométerre található a román határtól.

XS
SM
MD
LG