Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itt a bejelentés az influenza elleni oltásról


Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én

Idén is ingyenes és napokon belül elérhető lesz a háziorvosoknál, üzemorvosoknál az influenza elleni vakcina. Arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát, mert a koronavírussal együtt elkapva még nagyobb lehet a kockázat.

Főleg az aktív korúaknál jelentkeztek a tünetek

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint október 11. és 17. között (41. hét) az országban tízezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a betegek

  • 24 százaléka 14 év alatti,
  • 31,2 százaléka 15–34 éves,
  • 32,7 százaléka 35–59 éves,
  • 12,1 százalékuk pedig a hatvan éven felettiek korcsoportjából került ki.

A 40. és a 41. héten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok influenzavírust nem igazoltak. A 41. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, a megbetegedések egy Fejér megyei óvodában fordultak elő.

Mindenkinek ingyenes

Közben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy az elmúlt évhez hasonlóan idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást, amely napokon belül elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint az influenza elleni oltás beadása azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár.

Az MTI beszámolója szerint a közleményben kiemelték, hogy az influenza elleni oltás elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy a szövődményei nagy kockázatot jelentenek.

XS
SM
MD
LG