Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan forgalomba kerülhet az első, koronavírus elleni tabletta


Felére csökkentette a kórházi kezelések és a halálesetek számát a koronavírussal fertőzött betegeknél a Merck & Co. új tablettája, a Molnupiravir – közölte a gyógyszercég. A Merck hamarosan kérelmezni fogja, hogy az Egyesült Államokban és más országokban is engedélyezzék a tablettát.

A Merck gyógyszere lehet az első olyan tabletta, amely bizonyítottan alkalmas a Covid–19 kezelésére, ami jelentős előrelépés lehet a világjárvány elleni küzdelemben. Az Egyesült Államokban jelenleg engedélyezett összes Covid–19-terápia intravénás vagy injekciós kezelést igényel, tabletták még nem állnak rendelkezésre.

Felére csökkent a halálozás esélye

A Merck és partnere, a Ridgeback Biotherapeutics szerint az 1500 beteg részvételével végzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik a Covid–19 tüneteit követő öt napon belül megkapták a Molnupiravir nevű gyógyszert, körülbelül feleannyi volt a kórházi kezelés és a halálozás aránya, mint azoknál a betegeknél, akik placebót kaptak. A vizsgálatban 775, enyhe vagy közepes Covid–19-ben szenvedő felnőttet követtek nyomon, akiknek a Covid mellett olyan alapbetegségeik voltak, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

A Molnupiravirt szedő betegek 7,3 százaléka került kórházba vagy halt meg harminc napon belül, feleannyian, mint a kontrollcsoportban. A Merck szerint a gyógyszerrel kezelt betegek között ezen időszak után nem volt haláleset, míg a placebocsoportból nyolcan haltak meg. Az eredményeket a vállalat hozta nyilvánosságra, és azokat nem vizsgálták felül. A kutatást ugyanakkor nyomon követte egy független orvosi szakértői csoport, amely a vizsgálat idő előtti leállítását javasolta, mivel az időközi eredmények olyan erősek voltak.

A vállalat vezetői elmondták, hogy tárgyalásokat folytatnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal, és azt tervezik, hogy az elkövetkező napokban kérelmet nyújtanak be eredményeik ellenőrzésére. „Az eredmény felülmúlta a várakozásainkat a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban – mondta dr. Dean Li, a Merck kutatási alelnöke. – Ha a kórházi kezelés vagy a halálozás ötvenszázalékos csökkenését látjuk, az már jelentős klinikai hatás.”

Más vírusok ellen is hatékony

A Merck tablettájának hatóanyaga egy olyan enzim működését gátolja, amely szükséges a koronavírus genetikai kódjának másolásához, azaz megakadályozza, hogy újabb szerveket fertőzzön meg. A Covid–19 mellett hasonló enzimeket használnak egyéb vírusok is, így a gyógyszer más kórokozók ellen szintén hatásos.

A Merck kísérlete alapján a gyógyszernek vannak mellékhatásai, de egyelőre a vállalat nem tette közzé, melyek ezek. A vizsgálatok alapján a gyógyszer nem használt azoknak a betegeknek, akik már súlyos tünetekkel kerültek kórházba.

Ha engedélyezik, több állam is vásárol belőle

Az Egyesült Államokban korábban egy vírusellenes gyógyszert, a Remdesivirt hagyták jóvá kifejezetten a Covid–19 kezelésére, és engedélyezték három olyan antitest-terápia sürgősségi alkalmazását, amelyek segítik az immunrendszert a vírus elleni küzdelemben. De az összes gyógyszert intravénásan vagy injekció formájában kell beadni a kórházban vagy orvosi rendelőben, és a delta-változat legutóbbi hulláma miatt a készleteket megfogyatkoztak.

Egészségügyi szakértők, köztük dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, már régóta szorgalmazzák tabletta kifejlesztését a Covid–19 első tüneteinek enyhítésére. Az influenza ellen már hosszú ideje alkalmaznak hasonló gyógyszereket, ilyen például a Tamiflu tabletta. Szakértők szerint kulcsfontossúgúak lehet a kényelmesen alkalmazható és hatásos gyógyszerek a jövőbeli fertőzési hullámok megfékezésében és a világjárvány hatásainak csökkentésében.

Az Egyesült Államok kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy 1,7 millió adagot vásárol a gyógyszerből, ha az FDA engedélyezi. A Merck azt mondta, hogy az év végéig tízmillió adagot tud előállítani, és világszerte vannak szerződései kormányokkal.

XS
SM
MD
LG