Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itt az újabb jegybanki kamatemelés


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án

Három hét alatt 150 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank, amely a jövő héten kamatdöntő ülést tart. A Szabad Európának nyilatkozó elemző szerint a kamatemelési ciklus folytatódhat a következő hetekben.

Újabb 20 bázisponttal emelte, 3,30 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

A monetáris tanács még októberi kamatdöntő ülését követően jelentette be, hogy készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamatnál magasabbra emelni, és még azon a csütörtökön az alapkamat felett 40 bázisponttal, az előző hetinél 70 bázisponttal nagyobb kamattal hirdette meg az egyhetes tendert. Azóta az irányadónak tekintett egyhetes betéti kamat több mint 150 bázisponttal emelkedett.

Az MTI tudósítása felidézi , hogy Virág Barnabás MNB-alelnök a hét elején a Világgazdaságnak azt mondta:

„Le fogjuk győzni az inflációt, bármilyen hosszú út is áll még előttünk. Ezen az úton az egyhetes betéti ráta alakításával annyi kamatlépést hozunk előre, amennyi szükséges. Minden lépésünk, amit az egyhetes betéti rátával teszünk, tartósan beépül a kamatemelési ciklusunkba is.”

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője arról beszélt a Szabad Európának az inflációs folyamatokat elemezve, hogy szerinte a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa folytatódhat a következő hetekben. Úgy véli, hogy az effektív kamat legalább 4,25 százalékra emelkedik majd a jövő év első felére.

„Hogy ennél is magasabbra megy-e, az csak azon múlik, hogy mikor indul el a költségvetési szigorítás. Az a költségvetési szigorítás, amely a beérkező adatok fényében egyértelműen szükséges az infláció megfékezéséhez” – tette hozzá a szakember. Ez azt is jelenti, hogy csak drágábban lehet hitelt felvenni, és a korábban igényelt, változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete is megemelkedhet.

XS
SM
MD
LG