Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy mérgezésgyanút ismert el az iváncsai akkumulátorgyár, a többtucatnyi áldozatot tagadja


Dátum nélküli fotó az iváncsai üzemről az SK Innovation honlapjáról
Dátum nélküli fotó az iváncsai üzemről az SK Innovation honlapjáról

Korábban megírtuk, hogy több tucat embert érinthetett egy mérgezéses baleset az iváncsai akkumulátorgyárban, ahol veszélyes helyen dolgozhattak védőruha nélkül a villanyszerelők. A cég sajtóközleményben válaszolt, amelyben egy mérgezésgyanút és kórházi kivizsgálást ismertek el, szerintük több tucat mérgezés biztosan nem történt.

Múlt héten írtuk meg, hogy az iváncsai akkumulátorgyár területén többen rosszul lettek, hánytak, hasmenésük volt vagy kiütésük is lett. Az érintettek ugyanis védőruha nélkül dolgoztak az üzem Elektród nevű gyáregységében, amelynek épp zajlott az üzembe helyezése.

Témába vág: Hírzárlatot rendelhetett el az iváncsai akkumulátorgyár a mérgezésgyanú után

A szakembereknek a tűzjelző kábeleket kellett volna bekötniük, illetve ellenőrizniük, mert egy forrásunk szerint egyelőre nem úgy reagált a tűzjelző központ, ahogy vészhelyzetben elvárt lenne.

„Azt látták, amikor bementek, hogy többen védőfelszerelésben dolgoznak, de egy szóval sem említették, hogy veszélyes anyagokkal is érintkezhetnek, hogy nekik is ilyet kellene viselniük, hogy bármilyen szempontból kockázatos lenne a munkakörnyezet” – mondta el egy forrásunk.

Ehhez kapcsolódóan: Védőruha nélkül dolgozhattak a villanyszerelők az akkugyár veszélyes anyagokkal működő üzemegységében Iváncsán

Elmondása alapján később kiderült, hogy a már védőfelszerelésben dolgozók mind külföldi állampolgárok. Az Elektródban kobalttal, cinkkel és cianiddal kerülhettek kapcsolatba a villanyszerelők, az érintettek szokatlan egészségügyi tünetei viszont csak a műszak vége felé kezdtek jelentkezni.

Garancsi cégei építik
A gyár a koreai SK Innovation megbízásából a Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt. kivitelezésében épül, a villanyszerelési munkálatokért pedig a Market leányvállalata, a Vilati Villanyszerelő és Ipari Automatizálási Kft. a felelős. Kerestük az ügyben a Marketet és a Vilatit is. Előbbi eddig annyit válaszolt, hogy a folyamatban lévő hatósági ügyekről szerintük ezúttal „nem áll módjukban” nyilatkozni.

Az ügyben nyomozást indítottak a dunaújvárosi rendőrök. A katasztrófavédelem is kivonult, de lapunknak az írták, hogy nem kellett intézkedniük, azaz az üzemből szerintük nem került ki veszélyes anyag.

Június 7-én, szerdán egyébként – mint a gulyasagyumedia.hu megírta – több száz munkás lezárta az üzemhez vezető utakat, köztük az M6-os iváncsai bekötőjét is, mert még nem kapták meg az áprilisi fizetésüket sem. A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy a sztrájkolók között koreai munkások is voltak. Információink szerint az érintettek később ígéretet kaptak bérük gyors átutalására.

A koreai megrendelő egy mérgezésgyanút elismert

Az építkezést megrendelő koreai SK On Hungary június 14-én sajtóközleményt adott ki az ügyről. Ebben egy mérgezésgyanút és kórházi kivizsgálást elismertek, de a szövegből nem derül egyértelműen, hogy csak egy potenciális érintettről volt-e szó, azt viszont tagadták, hogy több tucat mérgezés történt volna.

„2023. május 30-án a Vilati Kft., az SK Eco Engineering (a továbbiakban: SKEE) partnere az SK On Hungary Iváncsa gyáregység elektródaépület tűzoltó berendezéseinek átvizsgálását végezte, így a Vilati Kft. egy munkása belépett az említett területre. Ezt követően a dolgozó szédülésre, fejfájásra és hányásra panaszkodott, ami miatt kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeztek rajta. A munkavállaló nem volt olyan állapotban, hogy külön kórházi kezelés vagy izolációs kezelés indokolt lett volna, így még aznap egy egyszerű kivizsgálással zárult az eset. Az érintett személy azóta is problémamentesen végzi a munkáját. Az a tény, hogy több tucat embert mérgeztek meg káros anyagokkal, nem igaz” – közölték a balesetről.

Leírták még, hogy

megerősítik a biztonsági előírásokat, az irányítást és a felügyeletet,

az Elektróda épületébe be- és kilépő munkatársaik számára pedig kiegészítő biztonsági oktatást tartanak.

Emellett tegnapelőtt levegőminőség-tesztet is végeztettek. A mérés szerint nem haladta meg az előírt határértékeket a veszélyes anyagok koncentrációja.

Az SK On Hungary koreai központú gyártócég, Komárom közelében már működik két akkumulátorgyára. Ezek kapcsán egyébként szintén több érdemi balesetről lehetett eddig tudni.

Az iváncsai lesz a harmadik magyarországi üzemük, 2024-től tervezik beindítani a termelést. Nehezen átlátható, hogy összesen mennyi közpénztámogatást ad a magyar kormány a beruházásra, de az biztos, hogy ötvenmilliárd forint feletti összegről lehet szó.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG