Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Védőruha nélkül dolgozhattak a villanyszerelők az akkugyár veszélyes anyagokkal működő üzemegységében Iváncsán


Iváncsa, az akkumulátorgyár
Iváncsa, az akkumulátorgyár

A Szabad Európa részleteket tudott meg az iváncsai akkumulátorgyár hétfői, több tucat embert érintő balesetéről, amely miatt a rendőrség is nyomoz. A villanyszerelési munkákért a beruházáson a Garancsi István tulajdonában álló Vilati Kft. felelős.

Védőruha nélkül dolgozhatott több tucat villanyszerelő egy olyan üzemegységben az iváncsai akkumulátorgyárban, ahová csak védőfelszerelésben lehetne belépni – a Szabad Európa információi szerint emiatt történt, hogy az érintettek rosszul lettek.

Elektród

Mint korábban megírtuk, többtucatnyian szenvedhettek a jelek szerint valamilyen mérgezést hétfőn az épülő üzemben. Az érintettek hánytak, hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett.

Mint megtudtuk, a villanyszerelők az Elektród nevű gyáregységben dolgoztak, ennek jelenleg is zajlik az üzembe helyezése. A szakembereknek a tűzjelző kábeleket kellett volna bekötniük, illetve ellenőrizniük, mert egy forrásunk szerint egyelőre nem úgy reagál a tűzjelző központ, ahogy vészhelyzetben kellene.

Ehhez kapcsolódóan: Akkugyárak árnyékéban – filmünk a hazai beruházásokról.

„Azt látták, amikor bementek, hogy többen védőfelszerelésben dolgoznak, de egy szóval sem említették (nekik), hogy veszélyes anyagokkal is érintkezhetnek, hogy nekik is ilyet kellene viselniük, hogy bármilyen szempontból kockázatos lenne a munkakörnyezet” – mondta egy forrásunk.

Mint később kiderült, a már védőfelszerelésben ott dolgozók valamennyien külföldi állampolgárok voltak. Az Elektródban kobalttal, cinkkel és cianiddal kerülhettek kapcsolatba a villanyszerelők, ez okozhatta a rosszullétet. A tünetek ugyanakkor csak a műszak vége felé kezdtek jelentkezni.

Ki adta az utasítást?

Információink szerint a legtöbb érintettet (vagy mindenkit) laborvizsgálatra küldtek, most otthon várják az eredményt.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy miért védőfelszerelés nélkül mentek be a villanyszerelők az üzemcsarnokba. Forrásunk szerint „most mindenki másra mutogat”.

Ehhez kapcsolódóan: letiltották a Debreceni Egyetemen a volt rektor akkumulátorgyárakról szóló előadását.

A gyár a koreai SK Innovation megbízásából a Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt. kivitelezésében épül, a villanyszerelési munkálatokért pedig a Market leányvállalata, a Vilati Villanyszerelő és Ipari Automatizálási Kft. a felelős. Kerestük az ügyben a Marketet és a Vilatit is, válaszaikat közölni fogjuk.

Kedden a Fejér Vármegyei Rendőrkapitányság megkeresésünkre közölte, hogy az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság folytat nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A rendőrök hétfőn ki is mentek az üzembe.

Szintén a helyszínen járt a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Központ, ám azt írták lapunknak: nem merült fel olyan körülmény, ami miatt intézkedniük kellett volna. Ez azt jelenti, hogy az üzemből nem került ki veszélyes anyag.

Szerdán egyébként – mint a gulyasagyumedia.hu megírta – több száz munkás lezárta az üzemhez vezető utakat, köztük az M6-os iváncsai bekötőjét is, mert még nem kapták meg az áprilisi fizetésüket sem. A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy a sztrájkolók között koreai munkások is voltak. Az érintettek később ígéretet kaptak bérük gyors átutalására.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után a Markettől egy egy soros válasz érkezett, ebben azt írták, hogy "folyamatban lévő hatósági eljárásokkal kapcsolatban nem áll módunkban nyilatkozni".

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG