Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael elrendelte a lakosság átmeneti evakuálását Rafah egyes részeiből


Távozni kényszerülő emberek Rafahban 2024. május 6-án
Távozni kényszerülő emberek Rafahban 2024. május 6-án

A zsidó állam hadserege civilek tízezreinek kimenekítésébe kezdett a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt nagyvárosából, ami azt jelzi, hogy küszöbön állhat a rég tervezett szárazföldi offenzíva.

A bejelentés tovább bonyolíthatja a tűzszünetről és fogolycseréről szóló megállapodás tető alá hozását célzó, egyesek szerint már amúgy is zsákutcába jutott nemzetközi diplomáciai erőfeszítéseket. A Gázát uraló Hamász terrorszervezet és a fontos mediátori szerepet vivő Katar is figyelmeztetett, hogy a Rafah elleni invázió kisiklathatja a tárgyalásokat.

Izrael szerint a mára belső menekültek százezreinek otthont adó város az iszlamista fegyveresek utolsó főbb bástyája, ezért a szervezet felszámolásához mindenképp szükség van a szárazföldi offenzívára.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem

A hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy mintegy százezer fő evakuálását rendelték el, nekik a kijelölt, közeli humanitárius zónába kell menniük. A területen tartózkodókat szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal szólították fel távozásra, és térképeket is közzétettek ennek elősegítése céljából.

Az illetékes emellett kiemelte, hogy kiterjesztik a humanitárius övezetet al-Mavaszira, ahol sátorvárost állítottak fel, élelmiszerraktárakat emeltek, és létrehoztak egy tábori kórházat is. A kiürítés fokozatosan, a változó helyzetértékeléseknek megfelelően fog haladni.

Tájékoztatása szerint „korlátozott léptékű műveletre” készülnek, azt viszont nem árulta el, hogy ez egy szélesebb körű invázió kezdete lesz-e.

A bejelentésre mindössze egy nappal azután került sor, hogy a Hamász rakétákat lőtt ki Izraelre, és három katona életét vesztette.

Az izraeli hadsereg vezetése arra figyelmeztetett, hogy „rendkívüli erővel” fog fellépni a dzsihadistákkal szemben.

A rafahi hadművelet erős nemzetközi bírálatokat váltott ki világszerte, sokan féltik a polgári lakosságot, miután a városban és környékén jelenleg mintegy 1,4 millió ember tartózkodik – ez a Gázai övezet teljes lakosságának több mint fele.

A legtöbben sátortáborban, menedékhelyen vagy zsúfolt lakásban élnek, és nagyban függnek a segélyszervezetek ellátásától.

Még Izrael első számú szövetségese, az Egyesült Államok is felszólalt a tervezett offenzíva ellen a civilek megóvására tekintettel.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások, de Netanjáhú szerint Izrael mindenképp behatol Rafahba

Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő ugyanakkor többször leszögezte, hogy mindenképp behatolnak a Gáza déli részén fekvő városába, akár lesz tűzszüneti egyezség, akár nem.

Joáv Gallant védelmi miniszter rámutatott, hogy a Hamász részéről nem is volt komoly szándék a megállapodásra.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG