Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael fokozza a bombázásokat, a helyzet a térség több pontján is eszkalálódni látszik


Segélyszállító teherautók érkeznek az ENSZ egyik raktárába 2023. október 21-én
Segélyszállító teherautók érkeznek az ENSZ egyik raktárába 2023. október 21-én

Izrael bejelentette, hogy a szárazföldi hadművelet előkészítéseként fokozza a légicsapásokat Gáza ellen, és újra felszólította az ott élőket, hogy vonuljanak délre a veszély elől. A szíriai állami média szerint Izrael rakétákkal vette célba az ország két fő repülőterét.

A Hamász azt állítja, hogy legkevesebb ötvenöt ember vesztette életét éjjel a gázai légitámadásokban, és több mint harminc otthon semmisült meg. Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők (IDF) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Izrael „elmélyíti és növeli” a Gázai övezet elleni csapásait, és készül a szárazföldi hadműveletre. Hozzátette: a támadások segítenek csökkenteni a kockázatot a határ mentén felsorakozott izraeli erők számára. Azt tanácsolta a gázai civileknek, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el az északi területeket.

„Nincs hová elbújni” – iskolákban keresnek menedéket a gázaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Szombaton átengedték az első segélyszállító teherautókat Gázába Egyiptomból, amelyek élelmiszert, vizet és az orvosi ellátáshoz szükséges eszközöket vittek a palesztinoknak, de üzemanyagot nem.

Az ENSZ szerint a húsz teherautónyi segély „csepp a tengerben”, annyira katasztrofális a helyzet a Gázai övezetben, de a világszervezet humanitárius vezetője azt mondta: reméli, hogy vasárnap egy második segélykonvoj is bejut Gázába. Az ott élők már az izraeli megtorló légicsapások előtt is nagymértékben támaszkodtak a humanitárius segítségnyújtásra.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a humanitárius ellátás mellett egészségügyi személyzetet is be kell engedni Gázába a kórházakra nehezedő nyomás enyhítésére.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

Ciszjordánia, Szíria, amerikai hadsereg

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy támadást intézett a ciszjordániai Dzseninben „terroristák épületegyüttese” ellen, amely állítólag otthont adott egy Hamász-sejtnek az egyik mecsetben. Korábban az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó közel-keleti ügynöksége (UNWRA) közölte, hogy az izraeli biztonsági erők tizenhárom embert öltek meg egy másik művelet során a ciszjordániai Nur Samsz menekülttáborban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) reggeli jelentésében nem kommentálta a ciszjordániai helyzetet, de szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Hezbollah fegyveres csoport – Libanon legerősebb katonai ereje – „nagyon veszélyes játékot” játszik, amikor eszkalálja a konfliktust az izraeli–libanoni határon. A Hezbollahot – akárcsak a Hamászt – az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és más országok terrorszervezetnek minősítették.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Valószínűtlen, hogy Teherán közvetlenül beavatkozna Izrael és a Hamász konfliktusába

Az elmúlt hetekben Libanonból indított rakéták értek el izraeli falvakat, ezért huszonnyolc települést már hétfőn kiürítettek, másik tizennégy lakóit pedig most evakuálják – áll az izraeli védelmi minisztérium és hadserege közös közleményében. Az embereket állami vendégházakban helyezik el.

A szíriai arab hírügynökség szerint újabb izraeli rakétatámadás érte Damaszkusz és Aleppó nemzetközi repülőtereit. A damaszkuszi légikikötőben legkevesebb két civil munkás meghalt – jelentette a Reuters egy szíriai kormányszervezetre hivatkozva. A két repülőtér a polgári légi forgalom mellett katonai bázisokat is befogad, ezeken keresztül jutnak állítólag célba a Szíriában és Libanonban egyaránt erős Hezbollahnak küldött iráni fegyverek. Múlt héten volt már hasonló támadás, a két reptér most zárva tart, mert a kifutópályák megrongálódtak.

A Pentagon közölte, hogy további amerikai csapatoknál rendeltek el „készültséget a térségbe irányításra”, miután Irán és a támogatását élvező erők „tovább eszkalálják a helyzetet a Közel-Keleten”.

Készült a BBC és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG