Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael négy újabb túsz halálát jelentette Gázából


Rokonok és barátok követelik a túszok hazahozatalát Jeruzsálem központjában 2024. június 3-án
Rokonok és barátok követelik a túszok hazahozatalát Jeruzsálem központjában 2024. június 3-án

Újabb négy, október 7-én elrabolt túszt nyilvánított halottnak az izraeli hadsereg – köztük három idősebb férfit, akik a Hamász egyik videóján az elengedésükért könyörögtek. A hétfői bejelentés tovább növeli a nyomást az izraeli kormányon az amerikai tűzszüneti javaslat elfogadására.

Körülbelül nyolcvan túszról feltételezik, hogy életben van még, míg másik 43-nak már csak a földi maradványai térhetnének haza Gázából. Amióta Joe Biden elnök pénteken bejelentette a tűzszüneti javaslatot, amely biztosíthatja a még Gázában fogva tartott túszok visszatérését, és véget vethet a nyolc hónapja tartó háborúnak, Izraelben tüntetések voltak. A résztvevők arra szólították fel a kormányt, hogy hozza haza a túszokat. Bár Biden szerint a javaslat Izraeltől ered, az izraeli vezetés a jelek szerint elhatárolódik a tervtől, és továbbra is azt mondja: addig folytatja a katonai műveleteket a Hamász ellen, amíg meg nem semmisíti a militáns csoportot.

A Túszfórum, a túszok rokonait képviselő, alulról építkező csoport szerint mind a négy, most halottnak nyilvánított férfi – Nadav Popplevell, Amiram Cooper, Joram Metzger és Haim Peri – még életben volt, amikor elrabolták és Gázába vitték őket.

„Itt az ideje, hogy véget vessünk az áldozatok és elhanyagolásuk körforgásának – közölte a csoport a bejelentés után. – Az, hogy a fogságban meggyilkolták őket, szégyen és szomorú válasz arra, hogy mivel jár a késlekedés.” Felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul hagyja jóvá az új tűzszüneti tervet.

Több száz ember, köztük foglyok hozzátartozói gyűltek össze az izraeli védelmi minisztérium és a hadsereg főhadiszállása előtt Tel-Aviv központjában hétfő este, és megegyezésre szólítottak fel. Országszerte voltak kisebb tüntetések.

„Ne dőljenek hátra, amikor emberek halnak meg!” – a gázai túszok hozzátartozói rohamozták meg az izraeli parlament bizottsági ülését
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Körülbelül száz izraelit engedtek el novemberben, az egyhetes fogolycsere idején, amikor az izraeli túszok szabadon bocsátása fejében Izraelben bebörtönzött palesztinok nyerték vissza a szabadságukat. A hétfőn halottnak nyilvánított férfiak közül háromnak volt olyan nőrokona, aki akkor szabadult ki.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő közölte, hogy a négy túszt egyszerre ölték meg a dél-gázai Hán Júnisz ellen folytatott művelet idején. Mint mondta, már hónapokkal ezelőtt végeztek velük, de csak a nemrégiben végrehajtott műveletek tették lehetővé a hadsereg számára, hogy elegendő hírszerzési információt gyűjtsön a halálesetek megerősítéséhez.

A holttestek még mindig a Hamásznál vannak, a halál okát még nem tudják. A Hamász májusban azt állította, hogy egy másik, halottnak nyilvánított túsz, Nadav Popplevell egy izraeli légicsapás során szerzett sebesülésébe halt bele, de bizonyítékot nem szolgáltatott erre. Popplevell ötven év feletti volt.

„Minden lehetőséget megvizsgálunk. Sok a kérdés” – mondta Hagari.

Cooper, Metzger és Peri nyolcvanéves, illetve még idősebb volt. Egy decemberi videóban tűntek fel, amelyet a Hamász adott ki Ne hagyjátok, hogy itt öregedjünk meg címmel. A videóban a három férfi soványnak tűnt, vékony fehér pólót viseltek.

„Mi vagyunk az a nemzedék, amely felépítette Izrael állam alapjait – mondta Peri, megjegyezve, hogy mindegyikük krónikus betegségben szenved. – Nem értjük, miért hagytak itt magunkra minket.”

Cooper a túszok fóruma szerint közgazdász volt, és a Nir Oz kibuc egyik alapítója. Metzger segített létrehozni a kibuc pincészetét, Peri pedig a közösség művészeti galériáját és szoborkertjét építette.

A gázai határ közelében fekvő Nir Ozt érte az egyik legsúlyosabb támadás október 7-én, amikor palesztin fegyveresek rohanták le Izraelt, és megöltek mintegy 1200 embert, valamint Gázába hurcoltak körülbelül 250 túszt.

A hétfő esti hírt megelőzően, a nap folyamán bejelentették, hogy megtalálták egy feltételezett túsz, a 35 éves Dolev Jehud holttestét, méghozzá a gázai határ közelében, egy olyan közösségben, amelyet a Hamász fegyveresei támadtak meg október 7-én. Jehudról korábban azt hitték, hogy a Gázában fogva tartott túszok között van, mígnem hétfőn a hadsereg rábukkant a holttestére, és közölte, hogy már az eredeti támadásban meggyilkolták.

Az izraeli bombázások és a gázai szárazföldi hadműveletek több mint 36 ezer palesztint öltek meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint, amely nem tesz különbséget a halott harcosok, illetve civilek között.

Izrael kiterjesztette offenzíváját a déli Rafah városában, amely egykor a humanitárius segítségnyújtási műveletek fő központja volt. A Rafah elleni támadás nagymértékben visszavetette az élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb szállítmányok eljutását az éhezésnek kitett palesztinokhoz.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG