Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázában az építmények több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban


Az ENSZ előzetes műholdelemzése szerint a Gázai övezet összes építményének mintegy 55 százaléka megsemmisült, megsérült vagy kárt szenvedhetett azóta, hogy nyolc hónappal ezelőtt kitört a háború a palesztin területen.

Az elemzés több mint 137 ezer épület érintettségét mutatta ki – közölte az UNOSAT, az ENSZ műholdelemző ügynöksége az X-en, a korábbi Twitteren.

A becslés alapja egy május 3-án készült műholdfelvétel, amelyet egy évvel korábban, vagyis tavaly májusban, illetve szeptemberben és október 15-én készített felvételekkel hasonlítottak össze – az utóbbi dátum alig több mint egy héttel követte a Hamász példátlan október 7-i támadását Izrael ellen, amely kirobbantotta a háborút.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli hadsereg ellenőrzése alá vont egy stratégiai területet Rafahnál

A friss műholdképet összevetették több novemberi felvétellel, majd az idei év első hónapjaiban készült képekkel is – közölte az UNOSAT.

„A műholdfelvételek elemzése szerint az UNOSAT 36.591 megsemmisült szerkezetet azonosított” – áll az ügynökség közleményében. Ezenkívül „16.513 súlyosan sérült szerkezetet, 47.368 közepesen sérült szerkezetet és 36.825 valószínűleg sérült szerkezetet láttunk, vagyis összesen 137.297 szerkezetet” – közölték.

„Ezek a Gázai övezet összes építményének körülbelül 55 százalékát jelentik, összesen 135.142 sérült lakóegységet” – áll a közleményben.

Az UNOSAT szerint a képek összehasonlítása arról árulkodik, hogy a Gáza középső részén fekvő Deir al-Balah, illetve az északon lévő Gáza kormányzóság szenvedte el a legnagyobb károkat április 1. és május 3. között.

Az ügynökség hangsúlyozza, hogy a megállapítások előzetes elemzés részét képezik, amit még a helyszínen hitelesíteni kell.

A gázai háborút a Hamász október 7-i támadása robbantotta ki, amelyben 1190 embert, többségében civileket öltek meg az AFP izraeli hivatalos adatokon alapuló összesítése szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg

A fegyveresek mintegy 250 túszt is ejtettek, 120-an még mindig Gázában vannak, a hadsereg szerint 37-en halottak közülük.

Izrael megtorló bombázásai és szárazföldi offenzívája legalább 36.479 embert ölt meg Gázában, többségében civileket a Hamász irányítása alatt álló terület egészségügyi minisztériuma szerint. Ebben benne van az elmúlt 24 óra legkevesebb negyven halálos áldozata is – áll a minisztérium közleményében, amely szerint 82.777 ember sebesült meg a Gázai övezetben a háború kezdete óta.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG