Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyakorlatilag Izrael pénzügyminisztere irányítja Ciszjordániát; a bírálók szerint ez állandósulhat


Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón Jeruzsálemben 2023. január 8-án
Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón Jeruzsálemben 2023. január 8-án

Miközben Izraelben a vitatott igazságügyi reformra összpontosul a figyelem, Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormánya csendben példátlan lépéseket tett a megszállt Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés – talán végleges – megszilárdítása felé.

Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter, a telepesmozgalom egyik vezetője, a Netanjáhúval kötött koalíciós megállapodásban új hatásköröket kapott a megszállt terület felett. Szmotrics gyorsan lépett, hogy több ezer új telepes lakás építését hagyja jóvá, legalizálja a korábban nem engedélyezett, önkényesen felépített telepeket, és megnehezítse a palesztinok számára az otthonépítést és a mozgást.

Mint az első olyan miniszter, aki a ciszjordániai civil életet felügyeli, szerepe annak elismerésével ér fel, hogy Izrael 56 éves katonai megszállása nem ideiglenes, hanem állandó – mondják megfigyelők.

„Ha Szmotrics négy évig megtartja ezt a pozíciót, akkor olyan ponton leszünk, ahonnan nincs visszaút” – mondta Ilan Paz, az izraeli polgári közigazgatás, a ciszjordániai civil ügyeket felügyelő katonai szerv korábbi vezetője.

Netanjáhú abban a reményben, hogy visszatérhet a hatalomba – miközben korrupciós perrel néz szembe – tavaly átfogó engedményeket ajánlott a Szmotricshoz hasonló telepespárti törvényhozóknak, hogy megalakíthassa kormánykoalícióját.

A koalíciós megállapodás egy új, Szmotrics által vezetett izraeli telepesügynökséget hozott létre a védelmi minisztériumon belül, amelynek feladata a zsidó és palesztin építkezések irányítása Ciszjordánia területének ama hatvan százalékán, amely Izrael ellenőrzése alatt áll.

Be akarja betonozni a zsidó telepeket, és gyorsítja az építésüket

„Ez egyfajta forradalom, hatáskörök átruházása a hadseregtől – amelynek törvényes kötelessége a megszállt emberek jólétének figyelembevétele – olyanokra, akik csak az izraeli érdekek iránt elkötelezettek” – mondta Michael Sfard emberi jogi ügyvéd.

Szmotrics azt mondta, hogy meg akarja duplázni a telepesek számát, utakat és városrészeket akar építeni, és eltörölni minden megmaradt különbséget az izraeliek ciszjordániai és Izraelen belüli élete között. Eközben reméli, hogy a függetlenségre vonatkozó palesztin reményeket is elpusztítja.

Kohav Hasahár zsidó települ látképe az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában 2022. november 6. (A kép illusztráció)
Kohav HaSahár zsidó település látképe az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában 2022. november 6-án (képünk illusztráció)

Pénzügyminiszterként Szmotrics ciszjordániai infrastrukturális projektekre irányíthatja át az adófizetők pénzét. Izrael 2024-es költségvetése minden eddiginél nagyobb összeget, 960 millió dollárt – az összes közlekedési minisztériumi pénz egynegyedét – irányoz elő az Izraelt Ciszjordániával jobban összekötő autópálya-hálózatra. A telepesek Izrael lakosságának alig több mint öt százalékát teszik ki.

Szmotrics és támogatói Ciszjordániát a zsidó nép bibliai hazájának tekintik, és egyetlen államot képzelnek el a Jordán folyótól a Földközi-tengerig, amelyben a palesztinok nyugodtan élhetnek másodosztályú státusszal – vagy távozhatnak.

„Úgy éreztük, hogy az állam soha nem helyezett minket előtérbe amiatt, ahol élünk. Szmotrics ezt megváltoztatja” – mondta Ejtan Fuld, Szmotrics szóvivője.

Míg Szmotrics új telepesügynöksége mostantól a terület földhasználati kérdéseivel foglalkozik, addig a COGAT, a polgári közigazgatást felügyelő izraeli katonai szerv megtartja a több mint kétmillió palesztin feletti konkrét hatáskörét. Jogvédő csoportok és mások az apartheidhez hasonlították az etnikai alapon történő felosztást.

Amir al-Zsavari palesztin operatőrt zsidó telepesek és izraeli rendőrök támadják, a palesztinok és telepesek között a megosztott ciszjordániai Hebronban 2000. július 15-n kitört összecsapások idején
Zsidó telepesek és izraeli rendőrök támadják Amir al-Zsavari palesztin operatőrt a palesztinok és telepesek között megosztott ciszjordániai Hebronban 2000. július 15-én kitörő összecsapások idején

Mintegy félmillió telepes él Ciszjordániában, amelyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban Kelet-Jeruzsálemmel és Gázával együtt elfoglalt. A nemzetközi közösség túlnyomó többsége illegálisnak tartja a telepeket.

A miniszter gyakorlatilag átvette a polgári közigazgatást

Szakértők és tisztviselők szerint Szmotrics politikája már eddig is súlyosbította a palesztin nyomort, felbátorította az erőszakos telepeseket, és zavart keltett Izrael katonai szervezetében. A telepek bővítése a közelmúltban a Netanjáhú-kormány és a Fehér Ház kapcsolatát is megterhelte.

Szmotrics elutasította az interjúkéréseket.

„Szmotrics átvette a polgári közigazgatást, az egyetlen eszközt, amellyel Izrael le tudná csillapítani a kedélyeket – mondta Gadi Samni volt ciszjordániai katonai parancsnok. – Ciszjordánia fel fog robbanni.”

Az ENSZ adatai szerint idén havonta legalább harminc százalékkal több támadást hajtottak végre a telepesek 2022-hez képest. A kormány tizenháromezer telepeslakást hagyott jóvá, és húsz engedély nélkül épített előőrsöt legalizált – közölte a telepellenes Peace Now megfigyelőszervezet –, ami a legmagasabb szám, amióta a csoport 2012-ben elkezdte számolni.

Palesztin iskoláslányok sétálnak egy szamárral, a háttérben a Jeruzsálem melletti Maale Adumim ciszjordániai zsidó település látható 2013. november 13
Palesztin iskolás lányok sétálnak egy szamárral, a háttérben a Jeruzsálem melletti Ma’ale Adumim ciszjordániai zsidó település látható 2013. november 13-án

Szmotrics alatt az izraeli hatóságok folytatták az engedély nélkül épült palesztin épületek lebontását. A COGAT júliusban elismerte, hogy a palesztin engedélykérelmek több mint 95 százalékát elutasítja.

A B’Cselem izraeli jogvédő csoport szerint az idei bontások száma enyhén emelkedett a tavalyihoz képest, amikor 2006 óta a legtöbbet hajtották végre.

Eközben az izraeli hatóságok csökkentették az engedély nélküli zsidó előőrsök kiürítésére irányuló erőfeszítéseket – mondják a telepesek.

„Ez a valaha létezett legjobb kormány” – mondta a 32 éves Szulamit Ben Jaszar a Hebrontól délre fekvő, száraz hegyekben lévő Asza’el előőrsről. Az előőrs – ahol kilencven telepes család él, köztük Szmotrics testvére, Tuvia – szeptember 6-án kapta meg a jogi jóváhagyást.

Az Asza’el játszótéren nagy volt a felújítási láz. Az anyák arról áradoztak, hogy a rozoga lakókocsikat és a prüszkölő generátorokat betonépületek és Izrael nemzeti elektromos hálózata váltja fel.

Palesztin fegyveresek lőnek izraeli páncélozott járművekre a ciszjordániai Dzseninben 2023. július 3-án. Az izraeli hadsereg közölte, hogy dróncsapásokat hajtott végre egy "terrorellenes akcióban", amelyek a palesztin egészségügyi minisztérium szerint négy lakos halálát okozták
Palesztin fegyveresek lőnek izraeli páncélozott járművekre a ciszjordániai Dzseninben 2023. július 3-án. Az izraeli hadsereg közölte, hogy dróncsapásokat hajtott végre egy „terrorellenes akcióban”, amelyek a palesztin egészségügyi minisztérium szerint négy ember halálát okozták

Palesztin szomszédaik – a Maszafer Jatta néven ismert, poros lejtőkön legeltető pásztorok – azzal néznek szembe, hogy az izraeli hatóságok nagyobb valószínűséggel telepítik ki őket, míg a telepesek egyre többször támadnak rájuk. Az izraeli hadsereg által elfoglalni tervezett vidéki terület lakói azt mondják, hogy Szmotrics és szövetségesei kiszorítják az életet a közösségeikből.

Zaklatják a palesztin pásztorokat

„Alig kapunk levegőt” – mondta a 38 éves Szamír Hammdeh, akinek két tevéje múlt hónapban elpusztult, miután megbotlott a telepesek által elhelyezett drótakadályban. A helyiek szerint a telepesek provokációi – a palesztin autók megrongálása és a jószág megkárosítása – a kormány által erősített büntetlenség érzését tükrözik.

Szmotrics és szövetségesei azt is megfogadták, hogy felgyorsítják a telepépítést. Júliusban a kormány két lépcsőre csökkentette a telepek építéséhez szükséges hat engedélyezési szakaszt. Ez a két lépcső Szmotrics és egy tervezőbizottság.

„Ez lehetővé teszi, hogy sokkal többet építsenek” – mondta Cvi Jedidia Szukkot, Szmotrics vallásos cionista pártjának törvényhozója.

A párt 180 millió dollár elkülönítését javasolta a telepek lakóházainak felújítására, valamint új kórházak és iskolák építésére. A hatóságok két új, több millió dolláros utat aszfaltoznak, hogy az izraeli telepesek elkerüljék a palesztin városokat.

Az egyik út Havara körül vezet. Ez egy olyan város, ahol a telepesek év elején házak és autók tucatjait gyújtották fel, miután ketten halálos lövést kaptak. Szmotrics akkor azt mondta, hogy a várost „el kellene törölni”.

„Kormányunk végre rájött, hogy a terrort jutalmazza a visszavonulással a földről” – mondta Menahem Ben Sacsar rabbi, egy újonnan épült jesiva tanára Homesben, amely egyike annak a négy előőrsnek, ahonnan Izrael 2005-ben evakuálta a telepeseket.

Palesztinok nézik a károkat, miután zsidó telepesek felgyújtottak egy házat a ciszjordániai Duma faluban 2015. július 31-én
Palesztinok nézik a károkat, miután zsidó telepesek felgyújtottak egy házat a ciszjordániai Duma faluban 2015. július 31-én

A törvényhozók idén hatályon kívül helyezték a jogszabályt, amely megtiltotta a telepeseknek a terület látogatását. Nemrégiben több mint ötven diák hajlongott imádkozva a jesivában.

Az ilyen döntések elbizonytalanították Izrael védelmi intézményeit. A telepesek elmondták, hogy az izraeli erők májusban megpróbálták megakadályozni őket abban, hogy nehéz munkagépeket szállítsanak egy új jesiva építéséhez. Amikor Szmotrics nyomást gyakorolt, a kormány hirtelen elrendelte, hogy a csapatok engedjék a telepeseknek az építkezést.

Már egyes volt katonai vezetőknek sem tetszik

„A politikai szint utasította a katonai szintet, hogy ne tartsák be a törvényt” – mondta Nican Alon nyugalmazott tábornok, aki egykor a ciszjordániai régió parancsnoka volt.

A hadsereg és a COGAT nem kívánt nyilatkozni az incidensről. Egy biztonsági tisztviselő azonban, aki névtelenséget kérve beszélt az ügy megvitatása érdekében, azt mondta, hogy Szmotrics beavatkozása több tervezett bontást is megállított az engedély nélküli előőrsökben.

Két lány a Jic Hár zsidó településről izraeli zászlókkal egy mecset építése elleni tiltakozás közben az izraeli megszállás alatt álló ciszjordániai Burin palesztin faluban, néhány kilométerre Náblusz városától, 2010. október 4-én
Két lány Jic Hár zsidó településről izraeli zászlókkal egy mecset építése elleni tiltakozás közben az izraeli megszállás alatt álló ciszjordániai Burin palesztin faluban, néhány kilométerre Náblusz városától 2010. október 4-én

Múlt hónapban akkor tört ki a Szmotrics hívei és a biztonságra törekvő katonák közötti kötélhúzás, amikor az izraeli hatóságokat filmre vették, amint cementet pumpálnak a Hebrontól délre lévő kutakba, és ezzel végleg elzárják a palesztin vízforrásokat a nyári hőségben. A palesztinok az Izrael által amúgy is ritkán kiadott engedély nélkül fúrták a kutakat.

A felvételek elterjedtek a közösségi médiában. A COGAT-ot váratlanul érte a hír – mondta a biztonsági tisztviselő. Az ügynökség azt ígérte, hogy a jövőben „érdemben fogják kivizsgálni” a vízgyűjtő kutak lerombolását.

Szmotrics emberei „minden határt átlépnek – mondta a volt tábornok, Paz. – Nem érdekli őket.”

Az AP jelentése nyomán.
XS
SM
MD
LG