Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két év, négy választás ‒ az izraeli magyarok már unják


Két év alatt nem jutottak dűlőre Izraelben, ma tartják a negyedik választást
Két év alatt nem jutottak dűlőre Izraelben, ma tartják a negyedik választást

Az izraeliek kedden két éven belül negyedszer szavaznak a parlamenti választáson abban a reményben, hogy a mostani véget vet annak a politikai patthelyzetnek, amely gyakorlatilag 2018 decembere óta tart. Akkor Benjámin Netanjahu miniszterelnök kezdeményezte a választások kiírását. Az általunk megkérdezett Izraelben élő magyarok már unják a voksolgatást.

Izraelben a választások napja szabadnap. Összesen 6 578 084 izraeli választásra jogosult szavazhat. A Tel-Avivban élő Beck Petra már délelőtt leadta a voksát.

Tel-Avivban óriási őrjöngés volt a választások miatt, dobolás meg minden, fesztiválhangulat, kaja-pia-minden, de mi meg inkább nyugira vágytunk

– mesélte Beck Petra, aki egy lakásához közeli általános iskolában adta le a szavazatát.

Beck Petra azt mondta: Tel-Avivban a Bibi (Benjámin Netanjahu) ellen egy hónapja tartó tüntetés is megadta a választások alaphangulatát.

„Néhány utcára a lakásunktól, az egyik általános iskolába kellett mennünk szavazni. Az iskola előtt elég nagy parádé volt már reggel 10-kor, amikor odaértünk: buszokból üvöltött a zene, doboltak, fütyültek, elég durva hangzavar volt.

Beck Petra elmondta: az általános iskolában kialakított szavazóhelyiségben mindenkin maszk volt. Sorszámot kaptak a vőlegényével, és az alapján mondták meg nekik, hogy melyik teremben tudnak voksolni.

​Öt perc alatt ránk került a sor, az adminisztrációt végző emberek előtt volt egy plasztikfal, gyorsan leszavaztunk. Aztán kocsiba pattantunk és eljöttünk inkább a karneváli hangulatból a kietlen Golán-fennsíkra.”​

Drive in szavazás

A 6,5 millió szavazásra jogosult a mandátumokért versengő 38 pártra több mint 13 ezer szavazóhelyiségben szavazhat. A belügyminisztérium a korábbiaknál jóval több szavazókört alakított ki. A koronavírus betegeket 409 különleges szavazóhelyiségben fogadták, de volt 342 olyan szavazókör is, ahol a karanténra kötelezettek adhatták le voksukat. A karanténban lévők közül, akik nem tudnak saját autóval elmenni szavazni, azokat a választási bizottság ingyen viszi voksolni.

Drive in szavazás. Autóból ikszelnek az izraeliek
Drive in szavazás. Autóból ikszelnek az izraeliek

Ezeknek a szavazóurnáknak egy része pedig ún. drive in. Vagyis ki sem kell szállniuk a választóknak a kocsijukból, csak át kell hajtaniuk egy sátorban elhelyezett állomáson, ahol először ellenőrzik az adataikat, majd ez után az ablakot lehúzva szavazhatnak.

Tele a hócipő

A Haifán élő Lendvai Judit is szavazott már délelőtt. A 28 fokban, a tengerparti homokviharban sétálgatva adott interjút a Szabad Európának. Szerinte Haifa környékén azért lesz magas a választási részvétel, mert a homokvihar miatt szinte senki sem megy a partra, ahol ilyenkor általában tömegek szoktak lenni.

„​Már nagyon unom, hogy félévente döntenem kell. Két éve már negyedjére szavazgatunk és nem történik semmi. Itt azt mondják, megint ugyanaz lesz, mint ami eddig: patthelyzet, és akkor megint szavazhatunk újra ősszel

‒ mondta a Szabad Európának Lendvai Judit, aki szerint a hatóságok csupán annyit kértek a szavazóktól, hogy a 16 év alatti gyerekeket, ha lehet, akkor ne vigyék el a választóhelyiségekbe, mert ők még nincsenek oltva, de ezenkívül minden a normális kerékvágásban halad.

Bár Judit azt mondta: már a kampány sem a régi, mert csak ma reggel láttak plakátokat kihelyezve a szavazóhelyiség mellett, tegnapig szinte semmilyen kampány nem volt Haifán.

„​Már mindenkinek tele van a hócipője, és az a baj, hogy mindenki befekszik Bibinek, és most sincs alternatíva. Így ugyanaz a forgatókönyv jön, mint ami eddig is volt, hogy Bibinek a datik szavazataival megint elege lesz ahhoz, hogy övé maradjon a hatalom. Az ismerőseim nagy része csak azért szavaz Avigdor Liebermanra, mert abban bíznak, hogy ő talán meg tudja állítani az ultraortodoxokat, akik miatt egyre nagyobb a veszély, hiszen a szavazataikkal egyre nagyobb hatalom koncentrálódik a kezükben. Tehát sokan nem is Bibi, hanem a vallásosok ellen szavaznak”​ magyarázta Lendvai Judit.

Azonban több Izraelben élő magyar is azt mondta a Szabad Európának, nem világos, hogy a koronavírus-járvány ellentmondásos kezelése, majd a világelső szinten sikeres oltási kampánya miként hat a szavazási kedvre, de ők mindenképpen Netanjahura szavaznak azért, mert már több mint másfél hónapja minden gond nélkül megkapták a második vakcinájukat is.

Újabb sansz a hatalomra

A hatalmon lévő koalíció tagjai között született megegyezés értelmében Netanjahunak 2021 őszén kellene átadnia a hatalmat a jelenlegi helyettesének, Beni Ganznak. De Netanjahu a pozíciója bebetonozása érdekében különböző törvényhozási folyamatokkal és politikai machinációkkal elérte azt, hogy új választásokat írjanak ki. Így esélye nyílt arra, hogy egy mostani győzelemmel a hatalmát 2021 után is megőrizze.

A választási bizottság jövő szerdán adja át a 24. Kneszetet alkotó pártok listáját Reuven Rivlin államelnöknek, akinek két hét áll rendelkezésére, hogy eldöntse, kit bíz meg kormányalakítással.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG