Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikerült lezárnia a határt Izraelnek, folytatódik Gáza bombázása, humanitárius folyosót sürget a WHO


Izraeli tankok és katonai járművek gyülekeznek a határnál, miközben folytatódik Gáza bombázása. 2023. október 9.
Izraeli tankok és katonai járművek gyülekeznek a határnál, miközben folytatódik Gáza bombázása. 2023. október 9.

Izrael közölte, hogy újra teljesen ellenőrzi a gázai határkerítést, sikerült lezárnia a lyukakat, amelyeken keresztül a Hamász fegyveresei szombat hajnal óta bejutottak. Közben folytatódott a Gázai övezet bombázása, a WHO humanitárius folyosó létrehozását sürgeti a civileknek.

Annak ellenére, hogy Izrael visszavette az ellenőrzést a határkerítés felett, és hétfőn már egy palesztin sem jutott ott át, az ország déli részén korántsem nyugodtak az emberek – jelentette a BBC tudósítója. Nem a kerítés ugyanis az egyetlen odavezető út: szombaton is részben a tengeren, illetve siklóernyőkkel szivárogtak be a palesztin fegyveresek. Jóllehet ezeket a módszereket most nehéz lenne újra bevetni, az alagutakon keresztüli bejutás lehetőségét nem lehet kizárni. Az izraeli erőknek nehéz pontosan meghatározniuk, hol vannak ezek a föld alatti útvonalak.

Ehhez kapcsolódóan: „Több osztálytársukat megölték, ezt még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban

Közben folytatódik Gáza bombázása: az izraeli hadsereg közölte, hogy kétszáz katonai célpontot talált el hétfőről keddre virradóra. Egymás után jelennek meg a médiában a fotók a földdel egyenlővé tett sokemeletes házakról, a helyi hatóságok szerint szombat óta csaknem hétszáz a halottak száma.

Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élőknek, hogy Egyiptom felé távozzanak, de később közölték, hogy nincs nyitva az átkelő, és egyelőre zárva is marad. Egy egyiptomi biztonsági forrás a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy Izrael gázai megtorló csapásai veszélyessé teszik mind a civilek, mind az alkalmazottak számára a helyzetet Rafahnál. Hozzátette, hogy készenléti állapot van a határ mentén a behatolási kísérletek megállítása érdekében.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala közölte, hogy az ellenségeskedés kezdete óta közel 200 000 ember, vagyis a lakosság tizede hagyta el az otthonát Gázában, és az izraeli blokád miatt víz- és áramhiány várható.

Közben az egészségügyi világszervezet, a WHO egy gázai humanitárius folyosó megnyitását sürgeti, és arra figyelmeztet, hogy a kórházak túlterheltek. A folyosóra azért volna szükség, hogy biztosítsák a Gázai övezet civil lakosságának alapvető szükségleteit, az ottani készletek ugyanis kimerültek.

A WHO szóvivője Genfben arról is beszélt, hogy a gázai kórházakban nincs már hely, segítség nélkül képtelenek megbirkózni a helyzettel. Hétfő délutánig a sűrűn lakott palesztin területen 13 klinikát ért találat az izraeli megtorló légicsapásokban – mondta, hozzátéve, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében az egészségügyi létesítményeket meg kell védeni a támadásoktól. Hat egészségügyi dolgozó meghalt Gázában és négy megsebesült – tette hozzá.

Izrael szerint egy mentős is életét vesztette Izraelben a palesztin fegyveresek által a hétvégén indított támadásokban. Izraelben mintegy kilencszáz ember halt meg a szombati támadások óta, közülük 260-an egy zenei fesztiválon. Az izraeli hadsereg közölte, hogy 1500 fegyveres holttestét találta meg.

Ehhez kapcsolódóan: Tömegmészárlást rendeztek a Hamász fegyveresei az izraeli fesztiválon

Hétfő este a Hamász arra figyelmeztetett, hogy megöli az Izraelből elhurcolt túszokat, ha folytatódnak a figyelmeztetés nélküli légicsapások.

Richard Hecht, az IDF szóvivője szerint a hadsereg „infrastruktúrát épít ki a jövőbeli hadműveletekhez”, és 35 zászlóaljat telepítenek a gázai határra. Egy zászlóalj általában több száz katonából áll.

Izrael várhatóan jelentős szárazföldi hadműveletet indít Gázában, válaszul a szombati halálos támadásokra. Tegnap este Benjámín Netanjáhú miniszterelnök azt mondta, hogy a gázai légicsapások „csak a kezdetet jelentik”.

Közben Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah arról beszélt, hogy „a cionista rezsim” katonai és hírszerzési vereséget szenvedett, miután a Hamász fegyveresei hétvégén megtámadták Izraelt. Eközben Ali Barake, a Hamász palesztin terrorszervezet legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja az AP hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy sem Irán, sem a libanoni Hezbollah nem vett részt az Izrael elleni támadásban, de „csatlakoznak, ha népirtó háború indul Gáza ellen”.

Izrael: már 1100 felett a halálos áldozatok száma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00
Készült a BBC, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG