Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraelben kultúrharcot robbantottak ki az eldobható műanyagok


Egy ultraortodox zsidó férfi eldobható edényeket vásárol Jeruzsálem Mea Searim negyedében. Izrael új kormánya épp az egyszer használatos műanyagokra kivetett új adót akarja hatályon kívül helyezni. Az ultraortodox zsidók szerint az adó igazságtalanul őket célozta meg
Egy ultraortodox zsidó férfi eldobható edényeket vásárol Jeruzsálem Mea Searim negyedében. Izrael új kormánya épp az egyszer használatos műanyagokra kivetett új adót akarja hatályon kívül helyezni. Az ultraortodox zsidók szerint az adó igazságtalanul őket célozta meg

Miközben a külvilágot az izraeli–palesztin konfliktus újabb sokkoló fejleményei foglalkoztatják – mint a zsinagógában történt vérengzés –, és az izraeli erők által megölt háromtucatnyi palesztin, az országon belül a környezet állapota is feszültséget szít.

Idit Szilman új izraeli környezetvédelmi miniszter első napján eldobható műanyag poharakban osztogatott üdítőt a kórházi betegeknek.

A gesztus mély szimbolikus jelentőséggel bírt Izraelben, ahol az üdítőitalok és az egyszer használatos poharak, tányérok és evőeszközök az ország szekuláris zsidó többsége és a kisebb, de politikailag erős vallási kisebbség közötti kultúrharc eszközévé váltak.

A közvélemény nagy része számára a műanyag termékekre tavaly kivetett adó egyszerű módszernek tűnt, hogy csökkentsék a környezetszennyezés fő forrásainak számító termékek használatát.

Sok ultraortodox zsidó azonban úgy látja: a többletköltségek támadást jelentenek az eldobható termékek nyújtotta kényelemre épülő életmódjuk ellen – mivel ezek megkönnyítik a nagy családok mindennapjainak menedzselését.

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormánya, amely Izrael történelmének legjobboldalibb kabinetje, nagymértékben támaszkodik az ultraortodox pártokra, és gyorsan lépett az előző vezetés által a műanyagokra kivetett adó eltörlése érdekében. Vasárnap a kabinet megszavazta az adó megszüntetését, és az ügyet a parlament elé küldte a várhatóan végleges jóváhagyásra.

Megosztó kampánytémává vált a műanyag kérdése

„Megígértük és teljesítettük – mondta Bezálel Szmotrics pénzügyminiszter, a Vallásos Cionizmus Párt vezetője. – A megélhetési költségek elleni harc olyan harc, amelyet mindnyájan vívunk.”

2021-ben, amikor Netanjáhú és vallási szövetségesei ellenzékben voltak, az akkori miniszterelnök, Naftali Bennett kormánya engedélyezte a magas cukortartalmú italok adóját. Ez egészségügyi intézkedés volt az emelkedő elhízási arány és a cukorbetegség megfékezésére.

Bennették emellett adót vetettek ki az egyszer használatos műanyagokra, hogy így lépjenek fel a műanyagszennyezés ellen – amely világszerte motiválja az aktivistákat. Az adó kilogrammonként 11 sékelt (azaz körülbelül három dollárt) vetett ki az egyszer használatos műanyag termékekre, gyakorlatilag megduplázva a piaci árat.

Eme adók eltörlése volt Netanjáhú ultraortodox szövetségesei kulcsfontosságú követelése, akik a novemberi parlamenti választások előtt az ilyen adók eltörlését tették hívószavukká. Az ultraortodoxokkal létrehozott második kormánykoalíció egyik ára Netanjáhú számára egy olyan alku volt, amellyel gyakorlatilag eltörlik a műanyag palackokra egy évvel ezelőtt bevezetett visszatérítendő betétdíjat.

Ultraortodox zsidók az észak-izraeli Meron-hegyen, ahol 2021. április 30-án ezrek gyűltek össze egy II. századi bölcs sírjánál az éves megemlékezésekre. A tömegben néhányan életüket vesztették – és sok műanyag szemét maradt hátra
Ultraortodox zsidók az észak-izraeli Meron-hegyen, ahol 2021. április 30-án ezrek gyűltek össze egy II. századi bölcs sírjánál az éves megemlékezésekre. A tömegben néhányan életüket vesztették – és sok műanyag szemét maradt hátra

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a műanyaghulladékot „korunk egyik legnagyobb környezeti csapásának” nevezte, és azt állítja, hogy percenként egy teherautónyi műanyagot dobnak az óceánokba.

A műanyagok lebomlása évszázadokig is eltarthat (bár tudósok nemrég felfedeztek műanyaglebontó, de szén-dioxidot kibocsátó baktériumokat). Ezek az anyagok jelentős kárt okoznak az ökoszisztémákban, és az élőlényekre mérgező vegyületeket tartalmazhatnak.

Ötször annyi eldobható műanyagot használnak fel, mint az európaiak

Izrael az egyszer használatos műanyagok egyik legnagyobb fogyasztója. A környezetvédelmi minisztérium egy 2021-es jelentésében azt állította, hogy az egyszer használatos műanyagok izraeli fogyasztása 2009 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt. Közölték, hogy az egy főre jutó átlag elérte az évi 7,5 kilogrammot, ami ötszöröse az európai átlagnak.

Becslések szerint az egyszer használatos műanyagok teszik ki az izraeli tengerparton található szemét kilencven százalékát, a közterületeken található szemét 19 százalékát, ami komoly környezeti fenyegetést jelent – áll a közleményben.

„Új hajnal” – Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök részt vesz egy ünnepségen, miután az Adani csoport befejezte a haifai kikötő megvásárlását. Viszont kormánya eltörli az egyszer használatos műanyagokat visszaszorító adót
„Új hajnal” – Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök részt vesz egy ünnepségen, miután az Adani csoport befejezte a haifai kikötő megvásárlását. Viszont kormánya eltörli az egyszer használatos műanyagokat visszaszorító adót

Ennek ellenére Netanjáhú ultraortodox szövetségesei, a háredik ünneplik a műanyagadó várható visszavonását. Az eldobható műanyag edények az elmúlt évtizedekben az izraeli háredi életmód kulcsfontosságú elemévé váltak – mondta Jiszráel Kohen ultraortodox politikai elemző.

A háztartásonként átlagosan hat gyermeket nevelő családok a hétköznapi étkezésekhez és a nagy, szombati összejövetelekhez egyaránt eldobható műanyag edényeket használnak, mivel így nem kell mosogatni.

Az egyszer használatos műanyag edények továbbá elengedhetetlenek a zsidó szemináriumokban, ahol az ultraortodox férfiak tanulnak és étkeznek.

„Ez egy egész iparág, egy intézmény – mondta Kohen. – Az egyszer használatos műanyag nagyszerű megoldás a háredi közösség számára.”

A mélyen vallásos kisebbség támadásnak tartja az adót

Az ultraortodox politikusok számára ezek az adók jelképezték azt, amit az előző kormány által az életmódjuk ellen végrehajtott támadásnak tartottak. A háredi médiumok gyakran úgy hivatkoztak rájuk, mint az akkori világi pénzügyminisztere, Avigdor Lieberman által kiadott rendeletekre, amelyek a vallási kisebbséget célozták meg.

„Liebermant úgy ábrázolták, mint aki minden kérdésben szembeszáll az ultraortodoxokkal – mondta Kohen. – Automatikusan úgy állították be, mint ami a hárediket veszi célba.”

Környezetvédő csoportok szerint 2022-ben – az adó hatálybalépésének évében – az egyszer használatos műanyagok felhasználása harmadával csökkent.

Izrael előző kormányában a műanyagadót bevezető Naftali Bennett és a magyar gyökerekkel is rendelkező Jair Lapid váltotta egymást a kormányfői székben
Izrael előző kormányában a műanyagadót bevezető Naftali Bennett és a magyar gyökerekkel is rendelkező Jair Lapid váltotta egymást a kormányfői székben

Két környezetvédelmi csoport, a Zalul és az Izraeli Környezetvédelmi Unió által az izraeli strandokon végzett felmérés szerint jelentősen csökkent az egyszer használatos műanyag edények és műanyag palackok mennyisége az izraeli strandokon. Szerintük ennek kiváltó oka a műanyagokra és az édesített italokra kivetett adók voltak.

A környezeti hatásokon túl az adó az ország adóhatósága szerint közel százmillió dollár bevételt is hozott.

Mejráv Abadi, a szakszervezet ügyvédje szerint az adó hatályon kívül helyezése „olyan lenne, mintha zöld utat adnának ahhoz, hogy újra, még intenzívebben használják ezeket a cikkeket”.

Limor Gorelik, a Zalul műanyagszennyezés megelőzéséért felelős vezetője igazán kínosnak nevezte, hogy a környezetvédelmi miniszter műanyag poharakkal fotózkodott.

„Ez frusztráló, mert több környezetvédelmi kérdésben is későn próbáltunk lépéseket tenni más országokhoz képest” – mondta. Hozzátette: attól tart, hogy Izrael más kérdésekben is visszaléphet.

Szmotrics pénzügyminiszter 2023 végéig meghosszabbította a szénre kivetett adókedvezményt is, hogy alacsonyan tartsa a villanyszámlákat. A környezetvédők szerint ez a lépés növelni fogja a környezetszennyező tüzelőanyag felhasználását.

Szilman, aki a korábbi kormányfő, Bennett pártjának tagja volt, mielőtt tavaly átült volna Netanjáhú Likudjába, vasárnap jelezte, hogy még megváltoztathatja álláspontját.

A környezetvédelmi miniszter a kabinetnek a műanyagadó visszavonásáról szóló határozata ellen szavazott. Azzal érvelt, hogy miután az elmúlt hetekben tanulmányozta a kérdést, megértette az eldobható műanyagok óriási környezeti költségeit. Szerinte a kormánynak alternatív megoldást kellene találnia a műanyagfogyasztás csökkentésére, mielőtt eltörölné az adót.

De azt mondta, hogy az eredeti adó hiba volt, és nem lett volna szabad olyan módon bevezetni, amely „ellentéteket szít a lakosság bizonyos részével szemben”.

Szöveg: Az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG