Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraeli főügyész: Netanjáhú megsértette az összeférhetetlenségi szabályozást


Benjámín Netanjáhú miniszterelnök a Downing Streeten, miután találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel Londonban 2023. március 24-én
Benjámín Netanjáhú miniszterelnök a Downing Streeten, miután találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel Londonban 2023. március 24-én

Az izraeli főügyész arra figyelmeztette Benjámín Netanjáhú miniszterelnököt, hogy megsértette a legfelsőbb bíróság összeférhetetlenségi szabályozását, amely megtiltotta, hogy közvetlenül részt vegyen az igazságszolgáltatás átalakításában.

Netanjáhú szélsőjobboldali kormánya az izraeli társadalom széles körű tiltakozása ellenére folytatta a legfelsőbb bíróság gyengítésére és a politikusok enyhébb bírói felügyeletére irányuló terveit. Csütörtökön, alig néhány órával azután, hogy az izraeli korány elfogadta azt a törvényt, amely megvédi a miniszterelnököt attól, hogy korrupciós pere és az összeférhetetlenségre vonatkozó állítások miatt alkalmatlannak minősítsék a kormányzásra, Netanjáhú határozott ígéretet tett arra, hogy folytatja az átalakítást.

Kijelentette, hogy a miniszterelnök elmozdítására vonatkozó főügyészi jogkör megszüntetése azért volt szükséges, hogy a főügyész álláspontja ellenére részt vehessen az igazságügyi átalakításokról szóló tárgyalásokon, és megpróbálja „betemetni az árkokat” a polarizált nemzetben.

„Meg volt kötve a kezem egészen a mai napig” – mondta Netanjáhú egy csütörtök esti televíziós műsorban a miniszterelnök elmozdítására vonatkozó törvénymódosításra utalva.

Ehhez kapcsolódóan: Izraelben elfogadták a Netanjáhút védő törvényt, a tiltakozás folytatódik

Gali Baharav-Miara főügyész pénteki levelében élesen bírálta Netanjáhút, amiért megsérti az összeférhetetlenségi megállapodást, amely lehetővé tette számára, hogy újra miniszterelnök legen, miközben korrupcióval, vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolják. A megállapodás, amelynek aláírására 2020-ban kényszerítették rá Netanjáhút, kizárja, hogy részt vegyen olyan törvényhozási ügyekben vagy kulcsfontosságú bírói kinevezésekben, amelyek befolyásolhatják folyamatban lévő büntetőperét.

„Az ön tegnap esti nyilatkozata és minden további lépése, amely megsérti ezt a megállapodást, teljesen törvénytelen és összeférhetetlen – írta Baharav-Miara. – A jogi helyzet egyértelmű: önnek kerülnie kell minden részvételt az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatására irányuló intézkedésekben” – tette hozzá.

A vitákat kiváltó törvény, amely megnehezíti Netanjáhú elmozdítását hivatalából, és amelyet szerdán késő este 61 fős, csekély többséggel fogadott el a 120 fős parlament, nem teszi semmissé a bíróság korábbi összeférhetetlenségi szabályozását – mondta Baharav-Miara. Azt egyelőre nem tudni, hogy Netanjáhú számára milyen következményekkel jár a megállapodás megsértése.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden aggodalmát fejezte ki az izraeli igazságügyi reformmal kapcsolatban

A hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Netanjáhú eddig nem reagált a levélre.

A Minőségi Kormányzásért Izraelben Mozgalom alkotmányos válságra figyelmeztetett, és azt ígérte, hogy beadványt nyújt be, amelyben Netanjáhú bírósági eljárás alá vonását kérik. „Az a miniszterelnök, aki nem engedelmeskedik a bíróságnak és a bírósági döntéseknek, anarchista” – közölte a szervezet.

Az igazságügyi reform támogatói szerint az új szabályozás visszaállítja a választott törvényhozók hatalmát, és kevesebb beavatkozási lehetőséget biztosít a bíróságoknak. A kritikusok szerint a lépés felborítja a fékek és ellensúlyok rendszerét Izraelben, és az autokrácia felé tolja az országot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG