Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraeli kormányfő: A Hamász a felelős azért, mert nem sikerült minimalizálni a polgári áldozatokat


Izraeli katonák Gázavárosban 2023. november 16-án
Izraeli katonák Gázavárosban 2023. november 16-án

Benjámin Netanjáhú sérelmezte, hogy a Hamász nem engedte a civileket biztonságos helyre távozni, és rámutatott, hogy a hadsereg szórólapokkal és telefonon is figyelmeztette az érintetteket a közelgő légicsapásokra.

Az izraeli miniszterelnök a CBS Newsnak adott interjúban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem volt sikeres a polgári áldozatok minimalizálása, viszont az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott Hamászt hibáztatta ezért, amiért nem hagyták biztonságba vonulni az embereket.

„Minden civil halála tragédia. Nem is kellene ilyennek bekövetkeznie, mivel mi mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy a civilek ne kerüljenek veszélybe, míg a Hamász mindent megtesz a veszélyben tartásuk érdekében” – fogalmazott.

„Szórólapokat küldünk, felhívjuk őket telefonon, és felszólítjuk őket, hogy távozzanak a helyszínről. Sokan el is mentek” – tette hozzá.

„Rettegek, ha a rokonaimra gondolok” – a gyerekeivel menekült el Gázából a bolgár–palesztin anya
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Eközben az izraeli katonák feltárták a gázavárosi al-Sifa kórházban a fegyveresek egyik alagútját, amiről videót is közzétettek. Emellett arról számoltak be, hogy egy járművet találtak az udvaron, sok fegyverrel a rakterében.

Olyan felvételeket is bemutattak a létesítmény belsejéből, amelyeken három, puskákkal és gránátokkal teli zsák látható.

Netanjáhú közölte: „erős jelek” utalnak arra, hogy túszokat is fogva tartottak a kórházban, de már elvitték őket, mire a hadsereg megérkezett. A területen megtalálták a palesztinok által elhurcolt egyik túsz, a 64 éves Judit Weiss holttestét.

Hírszerzési értesülések szerint a Gázai övezetet uraló iszlamisták a civilek ezreinek is menedéket nyújtó egészségügyi intézmény alá telepítették egyik főbb parancsnoki központjukat, ahonnan így elérhető a kiterjedt alagútrendszer, ahol a túszok egy részét őrizhetik.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU elítélte a Hamászt, amiért élő pajzsként használja a polgári lakosságot

John Kirby, a washingtoni Fehér Ház szóvivője tudatta, hogy az amerikai titkosszolgálati információk egybevágnak az izraeliek megállapításaival ezt illetően.

Ezt a Hamász határozottan tagadja, és friss közleményében a „kirívóan hamis narratíva ismételgetésének” minősítette az állításokat.

Herci Halevi vezérkari főnök rámutatott, hogy a hadsereg „meglehetősen közel áll az ellenséges katonai rendszer megsemmisítéséhez a Gázai övezet északi részén”, illetve leszögezte, hogy folytatják az akciót, és „megölik a parancsnokokat, a harcosokat, tönkreteszik az infrastruktúrát”.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter aláhúzta: azon dolgoznak, hogy Gáza környékének bizonyos izraeli lakosai jövő év elején visszatérhessenek otthonukba.

A palesztin szervezet fegyveres szárnya, az al-Kudsz Brigád péntek reggel arról tájékoztatott, hogy több órán át harcoltak az izraeli erőkkel a Ciszjordániában található dzseníni menekülttáborban, „tűzorkánt szabadítottak rájuk”.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy légicsapásokat mért a fegyveresekre Dzsenínben, legkevesebb öt emberrel végeztek. A táborban előző héten is összecsapásokra került sor, akkor tucatnyian vesztették életüket.

A Hamász terrortámadása óta legalább 178 palesztin áldozatot követeltek a harcok Ciszjordániában.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a merényletsorozat óta először előző nap látogatott Izraelbe, ahol a civilek védelmét célzó intézkedések erősítését sürgetette.

„Megértem a haragjukat, de arra kérem önöket, hogy ne eméssze el önöket a düh (…) Egyik szörnyűség nem szentesíti a másikat” – mondta.

Továbbra is folyamatosak a légicsapások az iszlamista uralom alatt álló, mostanra a fegyveres erők által kettévágott enklávéban. A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 11 ezret, akiknek többsége civil. Mintegy 2700 embert eltűntként tartanak számon.

Ehhez kapcsolódóan: „Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter

A 2,3 milliós gázai lakosság közel háromnegyede kényszerült lakóhelye elhagyására a Hamász október 7-i, több mint 1200 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozatát követően kirobbant háború kezdete óta, de még mindig százezrek tartózkodnak az északi területeken.

Tízezrek kerestek menedéket a területen működő kórházakban, ahol azonban vészesen fogytán vannak az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerkészletek.

Izrael többször is rámutatott, hogy a terrorcsoport szándékosan egészségügyi intézmények, iskolák és hasonló létesítmények területén rendezkedik be, hogy élő pajzsként használhassa a polgári lakosságot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG