Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraeli legfelsőbb bíróság: Nem mentesülnek többé a katonai szolgálat alól az ultraortodoxok


Tiltakozó ultraortodox fiatalok Izraelben
Tiltakozó ultraortodox fiatalok Izraelben

A testület egyhangú döntése alapján meg kell kezdeni az ultraortodox jesivadiákok besorozását. Az ítélet szakértők szerint a kormánykoalíció összeomlását eredményezheti a zsidó államban.

A kilenctagú legfelsőbb bíróság megállapította, hogy mivel nincs olyan törvény, amely különbséget tesz az ultraortodox szemináriumokban tanulók és más fiatalok között, ezért a kötelező katonai sorozás az előbbiekre is vonatkozik, mint minden más állampolgárra.

Az ítélet szerint a kormányzat nem utasíthatja sem a hadsereget, sem pedig a védelmi minisztériumot arra, hogy az ilyen, eddig kivételezettnek számító férfiakat ne hívják be. „Egy nehéz háború közepette az egyenlőtlenség terhe minden eddiginél égetőbb, a kérdés fenntartható megoldását követeli” – írták.

Az alkotmánybíróságként is működő testület kimondta, hogy jogi keret hiányában nem lehet továbbra is állami pénzt utalni azoknak a jesivahallgatóknak, akik nem kaptak katonai felmentést vagy akiknek nem halasztották el a katonai szolgálatát.

A grémium hangsúlyozta: „A biztonsági intézmények sürgősen munkaerőre szorulnak.”

Több szervezet és 240 magánkérelmező fordult petícióval az izraeli legfelsőbb bírósághoz a szerintük fennálló jogsérelem orvoslására, miután sokan helytelenítik, hogy a szigorúan vallásos haredi közösség tagjai régóta mentességet élveznek a legtöbbek számára kötelező katonai szolgálat alól. A düh csak tovább erősödött az immár kilenc hónapja tartó, eddig több mint hatszáz katona halálával járó újabb gázai háborúval.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök ultraortodox koalíciós partnerei elleneznek bármifajta változtatást a jelenlegi rendszerben, a mentesség felszámolása így a szövetség összeomlását és új választások kiírását eredményezheti.

A kormány jogi képviselői azzal érveltek, hogy a jesivatanulók kényszerű besorozása „szétszakítaná az izraeli társadalmat”.

Arra nem tért ki a legfelsőbb bíróság, hogy hány ultraortodox személyt kellene behívni.

Ehhez kapcsolódóan: Izraelben kultúrharcot robbantottak ki az eldobható műanyagok

Jichák Goldknopf ultraortodox építési és lakásügyi miniszter „rendkívül szerencsétlennek és csalódást keltőnek” minősítette az ítéletet. Arról azonban nem beszélt, hogy pártja, az Egységes Tóra Judaizmus kilép-e emiatt a koalícióból.

„Azért hozták létre Izrael államot, hogy otthonra lelhessen a zsidó nép, amely számára a Tóra a létezés alapköve” – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli kormány több ultraortodox férfit állítana munkába

Az ultraortodoxok úgy tekintenek vallási tanulmányaikra, mint amellyel kiveszik a részüket Izrael állam védelméből. Sokan attól tartanak, hogy a katonaság során a fiatalok szorosabb kapcsolatba kerülnének a világi élettel, ami eltávolíthatja őket a vallási előírások szigorú betartásától.

Az ultraortodox férfiak speciális szemináriumokat látogatnak a vallási tanulmányokra fókuszálva, kevés figyelmet kapnak más tárgyak, mint például a matematika vagy a természettudományok, így nincsenek is felkészülve megfelelően a katonai szolgálatra vagy a világi munkaerőpiacra.

Magas születésszámával az ultraortodox közösség az izraeli lakosság leggyorsabban, évi nagyjából négy százalékkal bővülő csoportja. A hivatalos adatok szerint évente körülbelül 13 ezer ultraortodox férfi éri el a 18 éves hadkötelezettségi kort, de kevesebb mint tíz százalékuk vonul be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG