Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kutyáját próbálta menteni, megfulladt a rendszerváltó lengyel ellenzéki


A Tygodnik Solidarność (Heti Szolidaritás) lengyel hetilap. A lapot a Szolidaritás mozgalom alapította és adta ki, a hadiállapot idején betiltották.
A Tygodnik Solidarność (Heti Szolidaritás) lengyel hetilap. A lapot a Szolidaritás mozgalom alapította és adta ki, a hadiállapot idején betiltották.

A lengyel hatóságok kutatnak Jan Litynski, a kommunista időszak egyik vezető ellenzéki személyiségének holtteste után. A demokratikus rendszerváltásban szerepet játszó politikus egy folyóba fulladt, amikor megpróbálta kimenteni a kutyáját. 75 éves volt.

Litynski halálát a Szolidaritás-korszak egy másik korábbi demokráciapárti aktivistája, Eugeniusz Smolar jelentette be.

Mariusz Ciarka rendőrségi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a Narew folyóban kutatnak Litynski holtteste után, Pultusk mellett. Pultusk egy Varsótól északra fekvő húszezres város.

Az idős férfi kutyája alatt beszakadt a jég, ő ezután próbálta megmenteni az állatot. A tragédiának szemtanúja volt Litynski felesége – mondta Ciarka.

A volt aktivista 1968-ban csatlakozott a kommunista kormányzat elleni diáktüntetésekhez. Később, az 1970-es években a Munkások Védelmi Bizottsága nevű polgárjogi mozgalom tagja lett. Ez volt az 1980-as években megalakult Szolidaritás nevű szakszervezeti és demokráciapárti mozgalom elődje, amelynek Litynski szintén tagja volt.

A szocializmus éveiben többször is letartóztatták és az 1981-es szükségállapot során is őrizetben tartották – írta a Rzeczpospolita című napilap.

Litynski résztvevője volt az 1989-es Kerekasztal-tárgyalásoknak, amelyek elvezettek a szocialista rendszerből a piacgazdaságba és demokráciába való békés átmenethez. A politikust beválasztották a parlamentbe és Bronislaw Komorowski egykori elnök tanácsadójaként is dolgozott.

Jólelkű, magát választékosan kifejező és az országnak nagy szolgálatot tevő emberként emlékeznek rá Lengyelországban.

Készült az AP tudósítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG