Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hiába tiltakoztak – a lengyel kormány felülvizsgálja a reklámadót


Fekete címlappal és "Média - választási lehetőségek nélkül" felirattal jelentek meg a magánkézben lévő lengyel napilapok a reklámadó elleni tiltakozásul, 2021. február 10-én.
Fekete címlappal és "Média - választási lehetőségek nélkül" felirattal jelentek meg a magánkézben lévő lengyel napilapok a reklámadó elleni tiltakozásul, 2021. február 10-én.

A jobboldali lengyel kormány visszavonja és bejelentése szerint igazságosabbra dolgozza át azt a javaslatát, amely hirdetési adót vetne ki a médiumokra. A kormányt, a média tiltakozása mellett, a koalíciós partner rosszallása és külföldi bírálatok késztették erre.

A független sajtóorgánumok 24 órára felfüggesztették működésüket az elmúlt héten, hogy így tiltakozzanak az ellen a kormánytervezet ellen, amely megadóztatná a médiumok és a mozik reklámbevételeit.

A médiacégek szerint a kivetni kívánt adó működésképtelenné tenne sok kisebb médiumot, aláásná a sajtó szabadságát és sokféleségét. Megjegyezték, hogy már így is fizetnek társasági adót a reklámbevételeikből és vannak más fizetési kötelezettségeik is, miközben a kormány nagylelkűen támogatja az állami médiumokat.

A tervezet bírálói az Európai Unióban és Egyesült Államokban a szólás és a média szabadságának fontosságát hangsúlyozzák a demokráciákban.

A hónap elején nyilvánosságra hozott javaslatot ma vitatják meg. A kormány közölte, hogy figyelembe veszi a bírálatokat, amikor formába önti a törvénytervezetet. Az új jogszabály július elsejétől lenne hatályos.

A törpék és a vidékiek nem

“Átnézzük az összes, médiacsoportok vagy más érdekeltek által készített javaslatot és a tervezetbe bele is veszünk belőlük néhányat" - jelentette ki Piotr Müller kormányszóvivő. Azt állította, hogy a javaslat nem érinti a kisebb médiacégeket vagy a vidéki médiát, a "digitális óriásokat" veszi célba, amelyek szerinte gyakran aránytalanul alacsony adót fizetnek.

A konzervatív koalíció egyik kis pártja, a Megegyezés a múlt héten egyértelművé tette, hogy nem támogatja a javaslatot mostani formájában. Ez azt is jelenti, hogy a törvény nem menne át a parlamenten.

Mateusz Morawiecki kormányfő azt mondta, hogy az új adó progresszív és tisztességes lesz. A vétójoggal bíró Andrzej Duda elnök irodája jelezte, hogy az államfő alaposan megvizsgálja majd elkészülte után a törvénytervezetet.

A kormány érvei szerint a "szolidaritási" adó arra kényszeríti majd az olyan óriás cégeket, mint a Google, a Facebook, az Apple vagy az Amazon, hogy tisztességes részt vállaljanak az adókból. Az adókból, melyeket a cégek mérete alapján vetnének ki, szerinte 800 millió zloty (csaknem 64 milliárd forint) állami bevétel érhető el. Az egészségügy, illetve a kultúra jutna ebből támogatáshoz most, amikor az állami pénzeket jelentősen megnyirbálta a koronavírus-járvány - állítja a varsói kormány.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG