Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz helyett huszonegy százalékkal nőhet a tanárok bére, a PDSZ szerint ez csak inflációkövető emelés lenne


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án

A kormány már 2025-re a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emelné a tanárok bérét – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ez januártól 21, jövőre 25, az azt követő évben pedig harmincszázalékos emelést jelenthet. A Szabad Európának nyilatkozó egyik szakszervezeti vezető szerint a 21 százalék csak inflációkövető emelés, negyven százalékot szeretnének.

Amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, már 2025-re elérhető az a kitűzött cél, hogy a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát keressék a pedagógusok – mondta Gulyás Gergely.

„Ez a mai előrejelzések szerint azt jelenti, hogy jövőre mintegy 21 százalékkal, 20,8 százalékkal kell a pedagógusok bérét megemelni, az azt követő évben – hogyha a jelenlegi bázishoz nézzük a pedagógusbér-emelést – közel 25 százalékkal kell megemelni, és egy évvel később, a 2025-ös évben pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell megemelni a pedagógusbéreket” – fogalmazott.

Mint mondta, ez jelentős, eddig nem látott mértékű pedagógusbér-emelés, hozzátéve, hogy a rendszerváltozás után háromszor volt jelentősebbnek tekinthető pedagógusbér-emelés, és ebből kettő eddig is az Orbán-kormány időszakára esett, 2001-ben és 2002-ben, illetve 2012 és 2013-ban, a bértábla elfogadásakor.

Ezek sajnos ma már nem jelentik azt, hogy jelenleg a pedagógusbérek megfelelők lennének, ebben végig egyetértés volt a bizottság és Magyarország között – tette hozzá.

Abban bíznak, hogy ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, már január elsején nem csupán az eddig tervezett tízszázalékos emelésre lesznek képesek, hanem 21 százalékosra, és a következő években még nagyobb ütemben fognak emelkedni a pedagógusbérek.

Az előrejelzések szerint a diplomás átlagbér 2025-ben 972 091 forint lehet, ennek a nyolcvan százaléka 777 673 forint, ennyi lesz várhatóan a bruttó pedagógus átlagbér - mondta Gulyás Gergely. A hátrányos helyzetű területeken tanítóknak a diplomásátlagbér kilencven százalékát éri el a fizetése 2025-re – tette hozzá. Minden további differenciálást a bértábla határoz meg, ahogy most is - közölte.

Arra a kérdésre, hogy méltányosnak tartja-e a pedagógusok elbocsátását és fenyegetését a polgári engedetlenség miatt, Gulyás Gergely azt mondta, hogy sztrájkolni és jogszerűen tüntetni lehet, azért senkit sem érhet szankció, de a jogszabályokat minden munkavállalónak be kell tartania, és aki szándékosan nem megy be a munkahelyére, annak kötelező munkajogi következményei vannak.

Szerinte nincs polgári engedetlenség, az nem jogi kategória, jogellenes magatartás. Majd a fideszes kordonbontásra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az egy jó példája a polgári engedetlenségnek. Szerinte a jogi irodalom erről azt írja, hogy a polgári engedetlenség mindig egy magasabb morális, erkölcsi célért folytatott küzdelem, és soha nem anyagi előnyökért.

Ez csak inflációkövető emelés

Örülnek a bejelentésnek, de majd ha folytatódik a sztrájktárgyalás, és hivatalosan elhangzik ez az ajánlat, majd reagálnak rá, de jobban hangzik, mint minden eddigi ajánlat – mondta a Szabad Európának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke.

„Azt gondolom, hogy keveselleni fogjuk, de ez nem a hivatalos álláspont, ezt majd a sztrájktárgyaláson fogjuk kifejteni. A 21 százalék januártól nem hangzik olyan nagyon-nagyon erősnek. Maruzsa úr augusztusi elképzelése 14 százalék volt, tehát itt tízszázalékos különbség sincs, ez maximum inflációkövető emelésnek tűnik” – fogalmazott.

Egyik fontos követelésük, hogy a szakmai bérpótlékot építsék bele az alapbérbe, mert akkor ezek a százalékok is jobban hangzanak, és első lépésnek negyvenszázalékos emelést szeretnének – mondta Komjáthy Anna.

Még nincs időpont, hogy mikor folytatódhat a sztrájktárgyalás. Augusztus 30-án úgy álltak fel az asztaltól, hogy majd amikor Maruzsa Zoltán államtitkár úgy gondolja, hogy van miről tárgyalni, azonnal összehívja a sztrájkbizottságot – ismertette a PDSZ választmányi elnöke, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság elképzelései között az is szerepelt, hogy a diplomásátlagbérnek ne a nyolcvan, hanem a száz százalékára emelkedjen a tanárok fizetése.

Kvíz: „Álljunk bele, ha kell!” – Mennyit keres ma egy tanár Magyarországon?

Kvíz: „Álljunk bele, ha kell!” – Mennyit keres ma egy tanár Magyarországon?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG