Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak


Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én
Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint a kormány célja a nyugdíjak értékének megőrzése, de már novemberben 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon, és a Szabad Európának nyilatkozó elemzők szerint 26 százalékon tetőzhet az infláció jövő év elején.

A nyugdíjtörvény szerint minden évben a várt inflációval kell emelni az öregségi nyugdíjakat. Miután az elemzők a most bejelentett emelésnél magasabb inflációt valószínűsítenek, vélhetően jövő ősszel is szükség lesz nyugdíjkorrekcióra.

Így volt ez idén is. A törvény szerint amennyiben a január–augusztus között mért várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés, a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani.

Ha a kormány ősszel szigorúan tartotta volna magát a törvényileg előírt nyugdíjkorrekciós mértékhez, akkor 1,8 százalékos emelést kaptak volna a nyugdíjasok novemberben, az idei nyugdíjkorrekció azonban 4,5 százalékos volt, ami már októberben előrevetítette, hogy a kormány 13,4 százalékra várta az idei átlagos pénzromlás mértékét.

Ehhez képest az uniós tagországok között Magyarországon a legnagyobb az infláció. Már novemberben 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon, az élelmiszerek közel másfélszeresére drágultak, és elemzők szerint 26 százalékon tetőzhet az infláció jövő év elején.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG