Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Japán emlékezik: tíz éve volt a fukusimai atomkatasztrófa


Néma megemlékezés 2021. március 11-én, 14:46-kor Arahamában, a tengerparton. Tíz évvel előtte ekkor tört ki a végzetes földrengés, a mi fukusimai atomkatasztrófához vezetett.
Néma megemlékezés 2021. március 11-én, 14:46-kor Arahamában, a tengerparton. Tíz évvel előtte ekkor tört ki a végzetes földrengés, a mi fukusimai atomkatasztrófához vezetett.

Japánban egy perc csenddel emlékeztek az északi országrészben a tíz évvel ezelőtt történt halálos földrengésre és a vele járó szökőárra, illetve nukleáris katasztrófára. A következményeket máig nem heverték ki az ázsiai szigetországban.

A 9-es erősségű földrengés az egyik legerősebb volt azok közül, melyeket valaha is feljegyeztek. 2011. március 11-én rázta meg Japánt, és olyan hatalmas cunamit indított útra, amely mélyen benyomult a szárazföldre. Városokat és kulcsfontosságú infrastruktúrát tett tönkre és zónaolvadást okozott a Fukusima 1. atomerőmű reaktoraiban.

Több mint 18 ezren haltak meg és csaknem félmillió embert kellett kitelepíteni a térségből. 400 ezernél is többen még most, egy évtizeddel később sem térhetnek haza. Többségük Fukusimából volt kénytelen távozni, ahol a megrongálódott erőmű környékén még mindig határérték feletti a radioaktív szennyezés.

A túlélők az áldozatokért imádkoztak és egyperces csenddel emlékeztek a szeretteikre helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor – akkor, amikor a földrengés kezdődött.

Az emberek virágcsokrokkal mentek a tengerpartra vagy a sírokhoz imádkozni azokért a családtagokért és barátokért, akiket a cunami ölt meg.

Naruhito császár őszinte részvétét fejezte ki az áldozatoknak és arról beszélt, hogy a gyógyulás sem vetett véget a gondoknak. Naruhito és Szuga Josihide miniszterelnök később beszédet mondanak majd az áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Az utakat, vasútvonalakat, más, kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket és lakóházakat nagyrészt már helyreállították, több mint 30 trillió jenért (ez 280 milliárd dollárnak felel meg). A tengerparti városokban azonban üresen állnak a telkek.

XS
SM
MD
LG