Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő tavaszra olyanná válhat a Covid, mint a megfázás


Maszk szükséges a buszra szálláshoz San Franciscóban. A kép 2020. november 17-én készült.
Maszk szükséges a buszra szálláshoz San Franciscóban. A kép 2020. november 17-én készült.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a koronavírus nemsokára már csak olyan megbetegedést fog okozni általában, mint egy sima megfázás. A vírus változhat, de az emberek sokkal védettebbek lesznek. A Moderna vezetője szerint is egy éven belül vége lehet a járványnak.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem immunológusa szerint jövő tavaszra már általában csak annyira fognak megbetegedni az emberek a koronavírustól, mint egy hétköznapi megfázástól, írja a Sky News.

Arra alapozza mindezt, hogy az emberek védettsége jelentősen nőni fog az oltások miatt, ráadásul akik tavaszig túlélik járványt, azok között sokak szervezete találkozott már vírussal.

Szerinte az Egyesült Királyság „túl van a nehezén”, az országban egyre inkább csak a nagyon idősek halnak bele a járványba, akiknél nem is mindig teljesen egyértelmű, hogy inkább a vírus miatt haltak-e meg, vagy inkább az életkori sajátosságaik miatt.

Az AstraZeneca koronavírus elleni oltásának egyik kifejlesztője, az Oxfordi Egyetemen kutató Sarah Gilbert biokémikus egy nappal korábban pedig arról beszélt, hogy nem számít még veszélyesebb variáns megjelenésére. Elmondása szerint ha vírusok könnyedén terjednek, akkor általában egyre kevésbé lesznek virulensek, azaz ártani képesek.

Emellett szerinte más szezonális koronavírusoknál is azt látni, hogy fokozatosan nő a vírusnak kitett populáció ellenálló-képessége.

A Moderna vezetője, Stéphane Bancel is arról beszélt hétfőn, hogy egy éven belül vége lehet a járványnak, ahogy felpörögtek az oltásgyártási kapacitások. Szerinte jövő nyárra minden embert be lehet oltani a bolygón a mostani vírus ellen.

Szerinte a delta-variáns annyira fertőző, hogy akik nem oltatják be magukat, azok biztosan találkozni fognak a vírussal, és természetes módon immunizálják magukat.

„Beoltathatod magad, és lesz egy jó teled. Vagy kockázatod, hogy megbetegszel, és esetleg kórházba kerülsz"

– mondta Stéphane Bancel. Szerinte így végül az influenzához hasonló jelenséggé fog válni a koronavírus. Úgy becsüli, hogy jövő ilyenkor már a megszokott, járvány nélküli módon élhetjük az életünket.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG