Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelenetek egy kampányból: aláírásgyűjtés a Jászságban


Pócs János Jászkiséren kampányol 2022. február 20-án
Pócs János Jászkiséren kampányol 2022. február 20-án

Jogsértésgyanúsan gyűjtöttek Pócs János újrázni készülő fideszes parlamenti képviselő számára ajánlásokat Jászapátiban. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) vezetője ugyanis a szervezet közösségi házába hirdette meg a gyűjtést.

„Sziasztok, üdvözöllek benneteket! Tudatni szeretném a jászapáti lakosokkal, hogy a mai naptól, 15-órától 18-óráig a Cserhajban (Kossuth Lajos út 5.) aláírásgyűjtést szervezünk! Várjuk azokat a lakosokat, akik a Fidesszel és Pócs János országgyűlési képviselővel szimpatizálnak!”

A jászapáti roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Szénási László február 16-i posztja szerdára hirdette meg az aláírásgyűjtést Facebook-oldalán.

Tiltott hely

Csakhogy a Választási eljárásról szóló törvény 123. §-a szerint „Nem gyűjthető ajánlás (…) d) állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében”.

Az aláírásgyűjtés helyszínének törvény által megfogalmazott tilalmai az ajánlás befolyásmentességét hivatottak védeni. Ki kívánják zárni azokat a helyszíneket és helyzeteket, amelyekben az ajánló személy az ajánlást gyűjtőnek kiszolgáltatott lehet. A törvényben meghatározott korlátozások tehát a választás tisztaságához, befolyásmentes gyakorlásához fűződő alapvető érdekek érvényre jutását szolgálják.

A Cserhaj Ház nevű közösségi ház nem az RNÖ hivatalos címe. A települési önkormányzat tulajdona, de egy szerződés nyomán évek óta a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat használja, amelyet a ház neve is mutat és ahogy a helyi tévé műsorából is kiderül. Így az ott ajánlásukat adó polgárok számára ez hivatalos helyszínként jelenhet meg.

Megkerestük Szénási László RNÖ-elnököt, aki elmondta: körülbelül 25-30 aláírást gyűjtöttek a Cserhajban, amelyeket még nem adtak le a Választási Bizottsághoz.

Jászapáti hivatalos Esélyegyenlőségi Tervének 2020-as módosításában szerepel, hogy az önkormányzat az RNÖ részére „ingyenes használatba adta (…) a Cserhaj Házat a nemzetiségi önkormányzati feladatok ellátásához szükséges tárgyi, technikai eszközökkel felszerelten. A fogadóórák megtartására ebben az épületben kerül sor (…) A nemzetiségi önkormányzat egyéb rendezvényei megtartásához az önkormányzattól vagy annak intézményeitől és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságtól a helyszín biztosítását igényelheti.”

Szénási László szerint a cserhajbeli gyűjtésre szóbeli engedélyük volt az önkormányzattól. Az önkormányzat aljegyzőjét (a jegyző tartósan távol van) nem értük el, hogy megkérdezzük, volt-e tudomásuk arról, amikor megadták a szóbeli engedélyt, hogy a Választási eljárásról szóló törvény szerint kisebbségi önkormányzat hivatali helyiségében nem gyűjthető választási jelöltséghez ajánlás.

Ahogy a „nagy” önkormányzat épületében sem.

Egyébként a választásokon, népszavazásokon az önkormányzatok jegyzői egyben a helyi választási iroda vezetői is.

Szó nélkül maradt

Az RNÖ elnöke hangsúlyozta: nem bent, hanem a Cserhaj udvarán gyűjtötték az aláírásokat. Hozzátette azt is, hogy a Cserhaj nem az RNÖ székhelye.

Jogértelmezés kérdése, hogy a helyszínt, ahol hivatalos fogadóórákat tart egy önkormányzat, tarthatja-e hivatali helyszínnek az aláírását adó polgár, így érezheti-e kiszolgáltatottnak magát.

De ez a jogértelmezés csak elméleti marad, mert dr. Kertész Ottónak, az Egységben Magyarországért pártszövetség képviselőjelöltjének stábja nem emelt kifogást három napon belül az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál. Pedig a Választási eljárásról szóló törvény kimondja, hogy a tiltott módon és helyeken gyűjtött ajánlások érvénytelenek, de az érvénytelenség nem automatikus, csak az erre irányuló kifogás esetén állapítható meg. Érvénytelen ajánlások ügyében három napon belül kell kifogást benyújtani az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz. A határidő jogvesztő.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG