Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőjobb kormány és összeesküvés-elméletek - jelentés Magyarországról


Átfogó jelentés készült az európai szélsőjobboldalról. Ezek szerint Magyarországon a Fidesz a legnagyobb szélsőjobboldali erő, a kormány a koronavírust is arra használta fel, hogy kiterjessze hatalmát. A magyar társadalom különösen előítéletes.

Három európai antifasiszta szervezet készített egy jelentést, melyben a szélsőjobboldali extremizmus európai helyzetét tekintik át. A brit HOPE not hate, a svéd EXPO Foundation és a német Amadeu Antonio Foundation jelentése itt olvasható el.

A magyar társadalom különösen előítéletes

A jelentésből kiderül, hogy a közvélemény-kutatásban vizsgált 8 európai ország közül a magyar társadalomban van a legnagyobb támogatottsága a különböző szélsőséges nézeteknek.

A magyarok 60 százaléka van rossz véleménnyel a bevándorlókról (a második helyezett Franciaországban 47 százalék), 54 százaléka a muszlimokról (ezzel is első helyen áll Magyarország) 49 százaléka pedig a romákról vall negatív nézeteket (ebben rangsorban Franciaország és Olaszország is megelőz).

A kisebbségekkel szembeni tolerancia hiánya abban is megmutatkozik, hogy a magyarok mindössze 23 százaléka gondolta azt, hogy a Black Live Matters tüntetéseket valóban az elszenvedett rasszizmus és diszkrimináció adott válasz. Minden vizsgált országban többen értettek egyet a mozgalom céljaival.

Amikor ugyanezeket a kérdéseket csupán a 18-29 éveseknek tették fel, a számok még kiugróbbak voltak: a magyar fiatalok sokkal előítéletesebbek, mint bármely más ország fiataljai.

A tompai tranzitzóna, Illegális bevándorlás
A tompai tranzitzóna, Illegális bevándorlás

A magyarok különösen fogékonyak az összeesküvés-elméletekre: 45 százalék ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy az elitek célja a migrációval, hogy meggyengítsék Európát (mindössze 23 százalék utasítja el a feltételezést).

A magyarok 20 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a koronavírus-elleni oltással vissza akarnak élni, vagy egyenesen meg akarják mérgezni az embereket – itt csak a lengyelek „előznek meg” 22 százalékkal.

Ugyanakkor Magyarország helyzetét tekintve mindössze 27 százalék gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek az ország ügyei, 50 százalék viszont kifejezetten azt mondta, hogy rossz irányba haladnak a dolgok.

Orbán a szélsőjobboldal

A szélsőjobboldali extremizmust elemző jelentés Magyarországról szóló része szinte teljes egészében az Orbán-kormányról szól, mondván „a legtöbb értékelés szerint” a Fidesz „nyugodtan kategorizálható szélsőjobboldaliként”.

Az elemzés megemlíti a média és a tudományos szabadság elleni támadásokat (például az SZFE átalakításának ügyét), valamint azt, hogy a koronavírus-járvány berobbanása előtt „Orbán részt vett egy nyíltan rasszista romaellenes kampányban”.

Idézik is a magyar miniszterelnök mondatait, amivel a szegregált oktatás miatt megítélt kártérítésekről beszélt, és azt mondta: „nem fordulhat elő, hogy azért, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában”, valamint, hogy az egész pert „Soros-szervezetek” kezdeményezték.

Meseország Mindenkié
Meseország Mindenkié

Az LMBTQ közösség is a kormány célkeresztjébe került, amikor a kormány törvényileg ellehetlenítette a nemváltást, valamint csak házastársaknak engedélyezi az örökbefogadást. Felidézik azt is, hogy Dúró Dóra ledarálta a Meseország Mindenkié című mesekönyvet, ami után a Mi Hazánk még több, LMBTQ-ellenes megmozdulást szervezett.

Ezek után Orbán Viktor nem ítélte el a homofób akciókat, ehelyett a miniszterelnök arról beszélt, hogy „Magyarország türelmes a homoszexualitással”. A jelentés szerint „különösen baljós, hogy egy uniós tagállam kormánya szándékosan együttműködik egy nyíltan neofasiszta párttal” annak érdekében, hogy megfélemlítse az LMBTQ embereket.

A vírushelyzetet is a maga javára használta fel a kormány

Külön fejezet elemzi, a magyar kormány miként használta ki a járványhelyzetet. A jelentés szerint ebben „Orbán Viktor volt a legsikeresebb szélsőjobboldali vezető”: úgy növelte saját hatalmát, hogy közben népszerűsége nem csökkent.

Az első járványgóc külföldi tanulók körében ütötte fel a fejét, ez pedig alkalmat adott a kormánynak arra, hogy folytassa migráns-ellenes kampányát, valamint lezárja a tranzitzónákat.

A tavaszi első hullám még nem érintette súlyosan Magyarországot, a kormány ennek ellenére elfogadta a „felhatalmazási törvényt”, ami rendkívüli hatalmat adott a miniszterelnöknek.

Ezt a helyzetet azonban nem arra használta ki Orbán, hogy a vírus ellen küzdjön – írja a jelentés. Forrásokat vont el az önkormányzatoktól, betiltották a transzneműek nemváltását, szorosabb ellenőrzés alá vonták a színházakat és a felsőoktatást.

Noha a „felhatalmazási törvényt” a nyáron visszavonta a Fidesz-többségű Országgyűlés, annak azonban számos intézkedése továbbra is érvényben maradt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG