Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentősen csökkenti a földgáz áfáját a német kormány


Olaf Scholz sajtótájékoztatója Berlinben 2022. augusztus 18-án
Olaf Scholz sajtótájékoztatója Berlinben 2022. augusztus 18-án

Az eddigi 19 százalékról ideiglenesen hét százalékra csökkentik a földgáz áfáját Németországban az ukrajnai háború miatt egekbe szökő energiaköltségek jelentette terhek enyhítése érdekében.

Olaf Scholz német kancellár berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kedvezményes áfakulcs 2024. március 31-ig lesz érvényben; ez újabb lépés a lakosság helyzetének javítása felé. Aláhúzta, hogy az első két, együttvéve mintegy harmincmilliárd eurós kormányzati csomag után újabb intézkedéseket terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

„A növekvő gázárak nagy terhet jelentenek sokak számára” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány elvárja az energiaszolgáltatóktól, hogy teljes mértékben érvényesítsék áraikban az adócsökkentést.

Ezzel párhuzamosan nemrég bejelentették, hogy kilowattóránként 2,419 eurócentes gázbeszerzési illetéket vezetnek be október 1-jétől Németországban az import megnövekedett költségei miatt, így elviselhetővé téve az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli nehézségekkel küzdő szolgáltatók veszteségét.

A kancellárt előző nap dühös tüntetők fogadták egy rendezvényen a fővárostól ötven kilométerre északnyugatra fekvő Neuruppinban. A történtekről készített videók tanúsága szerint több száz ember skandált különböző szlogeneket, egyesek azt kiabálták, hogy „takarodj” és „áruló”.

A dpa hírügynökség arról számolt be, hogy a tiltakozást a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) és a radikális baloldali Die Linke szervezte.

Scholz úgy vélekedett, hogy a földgáz áfájának csökkentése alapvetően kiváltja a beszerzési illeték jelentette extra terheket. Mint mondta, az új intézkedésekre az ország egységének biztosítása érdekében van szükség a válság alatt.

A körülbelül 41 millió német háztartás felében fűtenek földgázzal, miközben a Németországba irányuló orosz gázszállítás továbbra is igen jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől. Ennek ellenére így is halad a felkészülés az októberben kezdődő fűtési szezonra, a tározók töltöttsége 77,79 százalékos a csütörtöki mérések szerint.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG