Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent az Adrián a delta plusz, és már biztos, hogy zárt kapus lesz az olimpia


Egy csapos maszkban fertőtleníti az egyik asztalt egy ljubljanai kávézó teraszán 2020. május 4-én
Egy csapos maszkban fertőtleníti az egyik asztalt egy ljubljanai kávézó teraszán 2020. május 4-én

Szlovéniában megjelent a koronavírus delta plusz variánsa, ez a járvány negyedik hullámát elindító variánshoz képest is változást mutat. Horvátországban 24 óra alatt annyi fertőzöttet találtak, mint a múlt héten összesen. Tokióban rendkívüli állapotot hirdettek, nem lehetnek nézők az olimpián. Spanyolországban a háromszorosára ugrott a heti fertőzésszám.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában az oltható lakosság negyven százaléka kapta meg az első és 34 százalék a második oltást. A szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH), hivatkozva az MTI-re, arról számolt be, hogy az Adria-parti országban az elmúlt három hétben 134 fertőzöttnél igazolták a koronavírus gyorsabban terjedő, delta-variánsát, ami a pozitív 41 százaléka.

A delta plusz mutációt a június 21–27. között bevizsgált pozitív minták között azonosították. A szlovén lapok beszámolója szerint ez gyorsabban terjed és erősebben betegít meg, mint az eddig ismertek.

Horvátországban is terjed a delta

Az elmúlt 24 órában a delta-variáns miatt 110 új fertőzöttet azonosítottak, ez több mint az egész elmúlt héten. A valamivel több mint négymilliós országban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosság alig 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter bejelentette, hogy új oltási kampányt indítanak, mert ha nem sikerül növelni az oltottak számát, akkor akár augusztus közepén vége lehet a szezonnak, olyan gyorsan terjed a járvány. Andrej Plenković miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy most oltassák be magukat, mert ősszel késő lesz.

A horvát lapok idézik a The Lancet tudományos lapot, amely szerint a delta-variáns 85 százalékkal több megbetegedést okoz, mint a vuhani vírus.

A WHO veszélyhelyzeti igazgatója, Michael Ryan július 7-én arra figyelmeztetett, hogy a járvány nagyon veszélyes kiújulása fenyeget világszerte, így Európában is.

Száguld a delta-variáns, olimpia zárt kapuk mögött

Spanyolországban a Financial Times beszámolója szerint a háromszorosára ugrott a heti fertőzöttségi mutató. Franciaország azt tanácsolta állampolgárainak, hogy a nyaralás alatt kerüljék Spanyolországot és Portugáliát.

Japán várhatóan néhány héttel az olimpia kezdete előtt további intézkedéseket hajt végre a járvány miatt. Tokióban rendkívüli állapotot hirdettek, és már biztos, hogy nem lesznek nézők az olimpián, a külföldieket már korábban kitiltották, most bejelentették, hogy japán nézői sem lehetnek az ötkarikás nyári játékoknak.

A viszonylag magas oltási arány ellenére a fertőzésszám gyorsan emelkedik az Egyesült Államokban, ahol szintén a delta-variáns dominál, de azért e fertőzések messze elmaradnak a januári, napi kétszázezres számtól.

Közben Nagy-Britannia enyhítette a járvány szempontjából sárga kategóriás országokra, köztük Magyarországra érvényes brit utazási korlátozásokat. Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába, és a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát.

XS
SM
MD
LG