Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden a „szabad világ” kiállását kéri Putyin és Oroszország ellen mai beszédben


Joe Biden elnök látogatást tesz a 82. légideszant hadosztálynál 2022. március 25-én, a lengyelországi Jasionkában.
Joe Biden elnök látogatást tesz a 82. légideszant hadosztálynál 2022. március 25-én, a lengyelországi Jasionkában.

Az amerikai elnök szombaton nagy beszéddel zárja európai útját Varsóban, találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel is. Biden az elmúlt három napban találkozott a G7-csoport és az Európai Tanács tagjaival, valamint a NATO-szövetségesekkel Európában, és amerikai katonákat látogatott meg Lengyelországban.

Joe Biden varsói beszédében amellett érvel majd, hogy a „szabad világ” ellenzi Oroszország indokolatlan invázióját Ukrajnában, és hogy a gazdasági nagyhatalmak között egyetértés van abban, hogy Vlagyimir Putyint meg kell állítani – közölte a Fehér Ház.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Biden beszéde kitér „ennek a pillanatnak a fontosságára, az előttünk álló kihívás sürgősségére, arra, hogy mit jelent az ukrajnai konfliktus a világ számára, és miért olyan fontos, hogy a szabad világ megőrizze az egységet és eltökéltséget az orosz agresszióval szemben”.

Sullivan közölte: Biden beszélni fog a „konfliktus kontextusáról, történetéről, és arról is, hogy meglátása szerint az hova futhat ki”, mielőtt felszállna az Air Force One elnöki különgépre, hogy visszatérjen Washingtonba.

Még a beszéd előtt az amerikai elnök várhatóan találkozik ukrán menekültekkel és amerikai humanitárius munkatársakkal, akik segítenek a konfliktus elől Lengyelországba menekülőknek, a NATO-szövetségesek megnyugtatását célzó utazása lezárásaként.

Amerikai NATO-katonákkal is találkozott az elnök

Lengyelországban több ezer amerikai katona is a tagja az ottani NATO harccsoportnak, és több mint 2 millió ukrán menekültet fogadtak be azóta, hogy Oroszország február 24-én megindította az Ukrajna elleni invázióját.

Biden pénteken amerikai csapatokat látogatott meg az ukrán-lengyel határ közelében, miközben Moszkvából azt jelezték, hogy a Kreml visszavett céljaiból, és már csak az oroszbarát szakadárok által követelt területek elfoglalására összpontosít.

Ukrajna egyes keleti részei, Luhanszk és Donyeck, közismertebb nevén a Donbász, azután került az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alá, hogy Oroszország 2014-ben illegálisan elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videóbeszédében azt mondta, katonái ellenállása „erős csapásokat” mértek Oroszországra, és megismételte a sürgős béketárgyalásokra való felhívását.

„Védőink egy egyszerű és logikus lépéshez vezették az oroszokat: tárgyalnunk kell, értelmesen, sürgősen és igazságosan” – mondta Zelenszkij.

Donbász felé vették az irányt

A Pentagonban névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő azt mondta újságíróknak, hogy az orosz hadsereg fokozza légi és szárazföldi támadásait a Donbász térségében, de szerinte eddig nem értek el jelentős előrelépést.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy úgy tűnik, megállt az orosz előrenyomulás Kijevnél, miután a hangsúlyt az ország keleti részén folyó harcokra helyezték át.

Az orosz védelmi minisztérium, úgy tűnik, szintén megerősítette a változást, amikor pénteken bejelentette, hogy katonai műveletek első szakasza befejeződött, és most a két keleti régióra összpontosítanak.

„A hadművelet első szakaszának fő célkitűzései többnyire teljesültek”

– mondta Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar helyettes vezetője. Rudszkoj hozzátette, hogy ez lehetővé teszi az orosz haderő számára, hogy „a fő célra, a Donbász felszabadítására összpontosítson”.

Egy hónapja tartó harcokban Oroszország még nem foglalt el egyetlen nagyobb ukrán várost sem, miközben az ukrán hadsereg visszafoglalt néhány területet Kijev mellett.

Moszkva háborújának egyik fő helyszíne Mariupol déli kikötővárosa, amely az oroszok által megszállt Krím és a szakadárok által irányított keleti területek között fekszik.

A heves harcok civilek tízezreit ejtették csapdába az ostromlott városban, ahol egyre fogynak készletek. A város polgári létesítményeit megsemmisítették az orosz légicsapások, köztük egy színházat is, ahol több százan kerestek menedéket.

Mariupoli tisztviselők pénteken azt közölték, szemtanúk beszámolói alapján, hogy a városi színház elleni támadásban, becslések szerint, körülbelül 300 civilt öltek meg az oroszok.

Drónfelvétel a romokban álló Mariupolról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy még nem született konszenzus a béketárgyalásokon.

„Ukrajna álláspontja egyértelmű: tűzszünet, biztonsági garanciák és a területi integritásban nincs kompromisszum. Oroszország azonban ragaszkodik az ultimátumokhoz” – fogalmazott. Hozzátette, Ukrajnának még több szankcióra és katonai segítségre van szüksége „egy konstruktívabb megközelítés eléréséhez”.

XS
SM
MD
LG