Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megváltozhattak Putyin céljai Ukrajnában egy orosz jelentés alapján


Vlagyimir Putyin orosz elnök (középen), Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (jobbra) Valerij Geraszimov vezérkari főnök kíséretében
Vlagyimir Putyin orosz elnök (középen), Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (jobbra) Valerij Geraszimov vezérkari főnök kíséretében

Az orosz védelmi minisztérium március 25-én közölte, hogy az ukrajnai katonai művelet első szakasza nagyrészt befejeződött, és most a kelet-ukrajnai szakadár régiók teljes „felszabadítására” összpontosít. Továbbra sem egyértelmű, mi a hadművelet végcélja azután, hogy nem sikerült elérni a remélt gyors sikert.

Az orosz hadügyminisztérium jelentéséből a Reuters arra következtet, hogy Oroszország az eredetinél korlátozottabb célokat próbál elérni Ukrajnában, miután a háború első hónapjában heves ukrán ellenállásba ütközött. Az orosz hírügynökségeken megjelent közleményben a minisztérium a szakadár területeken elért előrehaladást hangsúlyozta, közlésük szerint az oroszok által támogatott szakadárok jelenleg Luhanszk régió 93 százalékát és Donyeck 54 százalékát ellenőrzik (a két régiót nevezik együttesen Donbásznak).

A minisztérium közölte, hogy nem zárja ki a blokád alá vont ukrán városok megrohamozását, és azt is, hogy Oroszország azonnal reagálna egy légtérzár kialakítására Ukrajna felett.

Kétféle haditerv

Oroszország február 24-én több tízezer katonával támadta meg Ukrajnát, a művelet célja hivatalosan az ukrán védelmi erők lefegyverzése és a Moszkva által veszélyes nacionalistáknak nevezett személyek (a választott kijevi kormány) eltávolítása volt. Az ukrán erők kemény ellenállást tanúsítottak az invázióval szemben, a Nyugat átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellenében, hogy rákényszerítse az agresszió beszüntetésére.

Az orosz hadügyminisztérium pénteken közölte, hogy a művelet addig folytatódik, amíg az orosz erők nem teljesítik a kitűzött feladataikat, de azt nem részletezték, melyek ezek. Azt ugyanakkor közölték, hogy az orosz hadsereg kétféle hadművelet végrehajtását fontolgatja, az egyik Ukrajna egész területére kiterjed, a másik viszont csak Donbászra korlátozódik.

XS
SM
MD
LG