Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden aggodalmát fejezte ki az izraeli igazságügyi reformmal kapcsolatban


Joe Biden még amerikai alelnökként Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfővel Jeruzsálemben 2016. március 9-én
Joe Biden még amerikai alelnökként Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfővel Jeruzsálemben 2016. március 9-én

Az amerikai elnök telefonon beszélt vasárnap az izraeli kormányfővel, és aggodalmának adott hangot a hatalmas tiltakozásokat kirobbantó törvénytervezet miatt, amely sokak szerint erősen csorbítaná a jogállamiságot az országban.

A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden az „őszinte és konstruktív” telefonhívás során kompromisszumos megoldást javasolt Benjámín Netanjáhúnak, és aggodalmát fejezte ki az igazságügyi reformmal kapcsolatban.

Az amerikai elnök azon meggyőződését is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatát mindig is a demokratikus értékek fémjelezték, és ennek így is kell maradnia, valamint kifejtette, hogy a demokratikus társadalmakat erősítik a valódi fékek és ellensúlyok, az alapvető változásokhoz pedig a lehető legszélesebb társadalmi támogatásra van szükség.

„Az elnök segítséget ajánlott az igazságügyi reformmal kapcsolatos kompromisszum megteremtésében ezen alapelvek mentén” – olvasható a kiadott kommünikében.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljék Netanjáhút – kéri a világ vezetőit a volt izraeli miniszterelnök

Egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati illetékes arról számolt be, hogy Biden „Izrael barátjaként lépett fel abban a reményben, hogy sikerülhet kompromisszumos formulát találnia”.

Hivatalának közlése szerint Netanjáhú leszögezte, hogy országa „erős és pezsgő demokrácia” marad a továbbiakban is.

Egyelőre nincs semmi jele annak, hogy a régi-új izraeli kormányfő letett volna a terveiről, miután múlt héten már elutasította a zsidó állam elnöke által javasolt konszenzusos javaslatot.

A tervezet, amely a bírálók szerint erősítené a kormányzati ellenőrzést az igazságszolgáltatás felett, már a törvényhozás előtt van, és egy parlamenti bizottság tárgyalja az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit megnyirbáló előterjesztést.

A reformjavaslat fő felelősének tartott Jariv Levin igazságügyi miniszter nemrég arról számolt be, hogy a kormánykoalíció még márciusban szeretné keresztülvinni a csomag egyes elemeit.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a zsidó államban, súlyos belpolitikai krízis alakult ki, hetek óta tömegtüntetések zajlanak, sőt számos tartalékos katona is bejelentette, hogy megtagadja a parancsok végrehajtását az országot diktatúrává züllesztő módosítás elfogadása esetén. Üzletemberek a negatív gazdasági hatásokra figyelmeztettek, továbbá Izrael nemzetközi szövetségesei is komoly aggodalmukat fejezték ki.

A szóban forgó csomag erősítené a kormány befolyását a bírói kinevezések terén, egyúttal gyengítené a legfelsőbb bíróság jogköreit a normakontrollra vonatkozóan, hogy a testület kevésbé hatékonyan tudja felülbírálni a Kneszetben születő törvényeket.

Ehhez kapcsolódóan: Erőteljes tiltakozás Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben

Netanjáhú, aki ellen jelenleg is eljárás zajlik korrupciós ügyben, azt állítja, hogy a módosításokra azért van szükség, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a rendszerben, és megzabolázzák azon aktivista bírákat, akik jogköreiken túlterjeszkedve beavatkoztak a politikai szférába is.

Az ellenzők szerint az előterjesztett új szabályok erodálnák a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, gyengítenék a bíróságokat, az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat, valamint elszigetelnék az országot a nemzetközi porondon.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú szövetségesei segíthetnek kivédeni a korrupciós vádakat

Mivel vádolják Netanjáhút?

A miniszterelnök ellen csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik eljárás három ügyben, amelyekben gazdag társak és befolyásos médiamogulok érintettek. Tagadja a vádakat, és úgy állítja be magát, mint a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás boszorkányüldözésének áldozatát.

Netanjáhú politikai riválisai szerint az állítólagosan politizáló ügyészekről és bírókról szóló vádak olyan kampány részét képezik, amelyek célja a lakosság jogrendszerbe vetett bizalmának aláásása.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG