Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kerüljék Netanjáhút – kéri a világ vezetőit a volt izraeli miniszterelnök


Az izraeli jogrend átalakítása ellen tüntetők láncokkal és csövekkel kötik össze magukat, hogy elzárják a Netanjáhú irodájához vezető utat Jeruzsálemben 2023. március 14-én
Az izraeli jogrend átalakítása ellen tüntetők láncokkal és csövekkel kötik össze magukat, hogy elzárják a Netanjáhú irodájához vezető utat Jeruzsálemben 2023. március 14-én

Izrael volt miniszterelnöke arra kérte a világ vezetőit, hogy kerüljék Izrael jelenlegi kormányfőjét, aki továbbra is erőlteti az ország igazságszolgáltatási rendszerének átalakítását. Az Egyesült Államok és Németország, Izrael két legközelebbi szövetségese lassításra szólította fel Netanjáhút.

Az önmérsékletet és nemzetközi beavatkozást sürgető ritka felszólításokkal egy időben izraeliek ezrei vonultak ismét utcára, hogy tiltakozzanak Netanjáhú terve ellen.

Ehud Olmert, aki 2006 és 2009 között volt miniszterelnök, azt mondta az Associated Pressnek, hogy a világ vezetőinek el kell zárkózniuk a találkozóktól Netanjáhúval. Mindenekelőtt Rishi Sunak brit miniszterelnökhöz fordult, aki várhatóan a következő hetekben látja vendégül Netanjáhút.

„Arra kérem az Izrael állammal baráti országok vezetőit, hogy tartózkodjanak a találkozástól az izraeli miniszterelnökkel” – mondta Olmert.

Hozzátette: tisztában van azzal, hogy volt izraeli miniszterelnökként tett felhívása „meglehetősen rendkívüli”, de a helyzet megkívánja. „Úgy gondolom, hogy Izrael jelenlegi kormánya egyszerűen Izrael-ellenes” – mondta Olmert.

Netanjáhú szélsőjobboldali koalíciójára utalt, az ultraortodox és ultranacionalista pártok szövetségére, amely ellenzi a palesztinok függetlenségét és támogatja az egyre nagyobb tempóban folyó településépítéseket a palesztinok által maguknak követelt megszállt területeken.

Olmert: Izrael mellett = Netanjáhú ellen

Netanjáhú koalíciós szövetségesei szoros kapcsolatban állnak a ciszjordániai telepesek mozgalmával, és régóta tesznek sértő megjegyzéseket a palesztinokra, a nőkre, az LMBTQ-emberekre és a kisebbségekre.

Itamar Ben-Gvir jelenlegi nemzetbiztonsági minisztert korábban rasszizmusra való felbujtás és terrorcsoport támogatása miatt ítélték el. Netanjáhú pénzügyminisztere, Bezalel Smotrich a közelmúltban a megszállt Ciszjordánia egyik palesztin falujának eltörlésére szólított fel a föld színéről, bár később bocsánatot kért, miután szavai nemzetközi felzúdulást okoztak.

„Akik Izrael állam mellett állnak, azoknak Izrael állam miniszterelnöke ellen kell lenniük” – mondta Olmert.

Netanjáhú szóvivője egyelőre nem reagált erre.

Netanjáhú és szövetségesei most egy olyan tervet erőltetnek, amelynek célja az izraeli legfelsőbb bíróság meggyengítése, és amely ellenőrzést biztosítana parlamenti koalíciójának a bírák kinevezése felett.

Ehhez kapcsolódóan: Netanyahu szövetségesei segíthetnek kivédeni a korrupciós vádakat

Fékek és ellensúlyok

Netanjáhú azt mondja, a terv orvosolni fogja azt az egyensúlyhiányt, amely szerinte túlzott mozgásteret hagyott a bíróságoknak annak eldöntésében, hogyan kormányozzák Izraelt. Bírálói szerint az átalakítás felborítja a fékek és ellensúlyok rendszerét az országban, és túl sok hatalmat adna a miniszterelnöknek. Azt is mondják, hogy Netanjáhú, aki ellen korrupciós vádak miatt per folyik, elkerülheti az igazságszolgáltatást, ha a bírósági rendszert átalakítják.

Jichák Hercog, Izrael elnöke kompromisszumos javaslatot tett az ország érdekében szerda este. Ám Netanjáhú sietett ezt elutasítani, mondván: a csomag elfogult és az ellenfeleinek kedvez.

A jelentős átalakítás egyik legrosszabb belpolitikai válságába sodorta Izraelt. Emberek tízezrei vonultak utcára az elmúlt két és fél hónapban, és a terv felháborodást váltott ki a legfelsőbb jogi tisztviselők, üzleti vezetők körében, akik szerint kárt okoz a gazdaságnak, valamint az ország hadseregének, amelyet az izraeli zsidó többség a legmegbízhatóbb intézménynek tart. Tartalékosok fogadták meg, hogy nem veszik fel a szolgálatot, amikor szerintük az önkényuralom felé mozdul az ország.

Csütörtökön a tüntetők az „ellenállás napját” tartották, emberek ezrei zárták el az utakat, köztük Tel-Aviv fő autópályáját. A jeruzsálemi tiltakozók nagy piros és rózsaszín csíkot festettek a város legfelsőbb bíróságához vezető utcákra, egy kis csónakraj pedig elzárta a hajózási útvonalat az északon fekvő Haifa partjainál.

„A megválasztott kormány törvényhozói villámakciót hajtanak végre a jogrendben azzal a céllal, hogy abszolút hatalmat biztosítsanak a végrehajtó hatalomnak. A végrehajtó hatalom fékek és ellensúlyok nélküli abszolút hatalma egyszerűen diktatúra. Ez az, ami ellen harcolunk” – mondta Slomit Tassza tel-avivi tüntető izraeli zászlót lengetve.

Netanjáhún kívül mindenki az elnöki kompromisszum mellett

Öt ellenzéki pártvezető közös sajtótájékoztatót tartott, és felszólították Netanjáhút, hogy fogadja el az elnök indítványát. Jaír Lapid, a Knesszet ellenzéki vezetője azt mondta, „üdvözlik az államfő javaslatát, mert egy polgárháborúban csak vesztesek lesznek”.

A vitába Izrael legfontosabb szövetségesei is beszálltak. A Netanjáhúval Berlinben tartott közös sajtótájékoztatón Olaf Scholz német kancellár aggodalmának adott hangot az átalakítási terv miatt, és méltatta az izraeli elnök törekvését „a széles alapokon nyugvó konszenzusra”.

„Izrael közös demokratikus értékekkel rendelkező közeli barátaiként nagyon szorosan követjük ezt a vitát, és nem tudom eltitkolni a tényt, hogy nagy aggodalommal – mondta Scholz Netanjáhú mellett állva a sajtótájékoztatón. – Az igazságszolgáltatás függetlensége drága demokratikus érték.”

Netanjáhú semmi jelét nem mutatta annak, hogy megingott volna. „Figyelek arra, hogy mi történik az országban, de valamit hoznunk kell, ami összhangban van a felhatalmazással, amit kaptunk” – mondta újságíróknak.

A Fehér Ház is méltatta Hercog erőfeszítését a kompromisszum érdekében.

„Demokráciánk – és őszintén szólva Izrael demokráciájának – zsenialitása az, hogy erős intézményekre épül, olyan fékeket és ellensúlyokat tartalmaz, amelyek elősegítik a független igazságszolgáltatást” – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Úgy vélte, hogy Hercog erőfeszítései „azonosak ezekkel a demokratikus elvekkel”.

Ehhez kapcsolódóan: Izraelben a tüntetők megakadályoznák, hogy Netanjáhú kijusson a repülőtérre

Olmert ellen is vádat emeltek, de…

Olmert egykor Netanjáhú egyik legádázabb riválisa volt a keményvonalas Likud Pártban, ám idővel messze balra fordult. Miniszterelnökként hónapokig tartó intenzív béketárgyalásokat folytatott a palesztinokkal, mielőtt kénytelen volt lemondani saját jogi problémái miatt.

Olmert később 16 hónapot töltött börtönben, miután elítélték kenőpénz elfogadásáért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért olyan cselekmények miatt, amelyeket évekkel a miniszterelnöksége előtt követett el.

Olmert 2008-ban jelentette be lemondását, jóval a vádemelés előtt. Akkoriban az ellenzékben lévő Netanjáhú volt a hangadója azoknak, akik a lemondását követelték, mondván: alkalmatlan a kormányzásra, miközben büntetőjogi vizsgálat folyik ellene.

Arra, hogy Netanjáhú hasonló körülmények között nem hajlandó lemondani, Olmert azt mondta: neki más az értékrendje, mint régi riválisának. Ő egy bizonyos ponton rájött, hogy az ország érdekei fontosabbak, mint az ő személyes érdekei.

„Izrael az első – mondta. – Egy évvel a vádemelés előtt visszavonultam, mert úgy éreztem, így helyes.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG