Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden és Donald Trump is közelebb került a hivatalos elnökjelöltséghez


Donald Trump és Joe Biden
Donald Trump és Joe Biden

A várakozásoknak megfelelően a mostani és az előző amerikai elnök is meggyőző fölénnyel nyerte a szuperkeddet, amikor is az ország tucatnyi államában döntöttek a Demokrata Párt és a Republikánus Párt elnökjelöltjének személyéről.

Donald Trump egy kivételével a keddi előválasztási szupernapon sorra kerülő tizenöt szövetségi állam mindegyikében nyerni tudott, így a két legnépesebb, ezáltal a legtöbb delegáltat adó Kaliforniában és Texasban is.

Egyedül az apró Vermontban veszített egyetlen talpon maradt riválisa, Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet ellenében, akinek ugyanakkor már pusztán matematikai esélye van a republikánus jelöltség megszerzésére.

Ehhez kapcsolódóan: Szuperkedd parttól partig – még közelebb kerülhet Biden és Trump a novemberi visszavágóhoz

A Republikánus Párt versenyében a 2429 delegált közül 874-ről született kedden döntés. Legalább 1215 delegált szükséges ahhoz, hogy valamelyik aspiránsból hivatalosan is induló válhasson a júliusi országos elnökjelölő konvención.

A folyamatban lévő büntetőügyei ellenére is töretlen népszerűségnek örvendő Trump floridai birtokán elmondott győzelmi beszédében főként a jelenlegi adminisztráció bevándorláspolitikáját ostorozta, és a történelem „legrosszabb elnökének” nevezte Joe Bident.

„Városainkat elárasztja a migránsbűnözés” – közölte, bár ezt nem támasztják alá a bűnügyi statisztikák.

Ehhez kapcsolódóan: A szuperkedd lehet Nikki Haley utolsó esélye Donald Trump megállítására

Biden is elsősorban elődjére és egyben újbóli kihívójára fókuszált nyilatkozatában.

„A ma esti eredmény világos választás elé állítja az amerikai embereket: továbbra is haladunk-e előre, vagy engedjük, hogy Donald Trump visszarángasson bennünket a hivatali idejét meghatározó káoszba, megosztottságba és sötétségbe” – figyelmeztetett.

Az előzetes eredmények alapján Biden mind a tizennégy államban győzni tudott, noha az erősen Izrael-párti politikájával szembeni tiltakozás hatására a vártnál gyengébben teljesített a fontos ingaállamnak számító Minnesotában, ahogy előző héten Michiganben is.

Egyedül az Egyesült Államok egyik külterületén, Amerikai Szamoában szenvedett vereséget, ahol 51:40 arányban alulmaradt Jason Palmer vállalkozóval szemben.

A korábbi szuperkeddektől eltérően idén a demokrata és a republikánus küzdelem is gyakorlatilag lezárult, azonban sem Donald Trump, sem Joe Biden nem tudja még formálisan megszerezni pártja jelölését. Előbbi legkorábban március 12-én, utóbbi pedig március 19-én lehet hivatalos elnökjelölt.

Ehhez kapcsolódóan: A legfelsőbb bíróság Donald Trump javára döntött coloradói kizárása ügyében

Biden és Trump egyaránt könnyedén győzte le kihívóit a kampány nyitófordulóiban, és teljes mértékben ők uralják a pályát – annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások egyértelművé teszik: az amerikaiak nem akarnak olyan választást, mint a 2020-as volt. Egy friss felmérés szerint a többség nem gondolja, hogy akár Biden, akár Trump megfelelő mentális állapotban lenne az elnöki teendők ellátásához.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG