Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden hárommilliárd dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajnának


Joe Biden
Joe Biden

Az újabb légvédelmi és tüzérségi fegyverek, lőszerek, pilóta nélküli repülőgépek és más felszerelések segítségével Ukrajna hosszú távú önvédelmét kívánja biztosítani az Egyesült Államok.

Az amerikai elnök arról számolt be az ukrán függetlenség napján és egyben a február 24-én megindított orosz invázió félévfordulóján, hogy az utóbbi hat hónap szüntelen támadásai csak megerősítették az ukránok nemzeti büszkeségét.

„Tudom, hogy a mostani függetlenség napja keserédes számos ukrán számára, ugyanis ezreket öltek és sebesítettek meg, emberek milliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására, sokan mások pedig orosz atrocitások és támadások áldozatává váltak” – emelte ki.

Névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint az újabb segélycsomag keretében kisebb, kézi indítású Puma, felderítő Scan Eagle és most először Vampire drónokat szerezhet be az ukrán hadsereg.

Mint közölték, a háború elhúzódása miatt Washington is hosszabb távra készül, így a jövőben nőhet az Európában állomásozó amerikai katonák száma.

Ez a mostani csomag is jórészt az ukrán önvédelem közép- és hosszú távú biztosítására fókuszál, míg a korábbiak inkább az azonnali fegyver- és lőszerszükségletek kielégítését szolgálták a Pentagon meglévő készletéből. Annak demonstrálása is fontos célja lehetett a frissen bejelentett intézkedésnek, hogy az Egyesült Államok szilárdan kitart Ukrajna támogatása mellett.

„Az Egyesült Államok elkötelezett az ukrán nép támogatása mellett, amely továbbra is szuverenitása megőrzéséért harcol” – szögezte le Biden.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden hangsúlyozta: „Közeleg a tél, és kemény lesz, amit látunk most, az egy pusztító, felőrlő háború. (…) Az akarat és a logisztika harcát látjuk. Ezért fenn kell tartanunk hosszú távon Ukrajna támogatását, hogy szuverén, független nemzetként győzedelmeskedhessen” – mondta.

A szovjet uralom alóli felszabadulás 31. évfordulója alkalmából több más NATO-tagállam is újabb segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára.

Olaf Scholz német kancellár ötszázmillió euró értékben ajánlott fel katonai eszközöket, köztük légvédelmi rendszereket, rakétavetőket, lőszereket és páncélozott járműveket. Ezt majd még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a szállításra pedig csak jövőre fog sor kerülni.

További támogatást jelentett be Justin Trudeau kanadai kormányfő is 3,85 millió dollár értékben, amelynek a nagy részét az ukrán rendőrség és más szolgálatok fejlesztésére fordítanak, mintegy 950 ezer dollárt pedig a kijevi védelmi minisztériumnak nyújtott tanácsadásra.

Az Egyesült Államok Joe Biden tavalyi hivatalba lépése óta mintegy 13,6 milliárd dollárnyi értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának.

Sokan arra készülnek, hogy Oroszország az évfordulóra tekintettel a napokban még hevesebben fogja támadni Ukrajnát.

Hétfőn az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége újabb riasztást adott ki, és felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy minél hamarabb hagyják el az országot a civil célpontok elleni csapások veszélye miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG