Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az eddigieknél is keményebb orosz támadások veszélyére figyelmeztetett az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij közös sajtótájékoztatója az ENSZ-főtitkárral Lvivben 2022. augusztus 18-án
Volodimir Zelenszkij közös sajtótájékoztatója az ENSZ-főtitkárral Lvivben 2022. augusztus 18-án

Az inváziós erők folytatták az ágyúzást hétvégén Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij pedig úgy vélekedett, hogy Oroszország „valami különösen csúnya dologra” készülhet az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt.

A kijevi hadvezetés arról számolt be, hogy a keleti Bahmut térségében több településen, Szoledarban, Zajcevében és Bilohorivkában is károk keletkeztek az orosz tüzérségi és rakétatámadások során.

Az orosz fegyveres erők továbbra is a Donyec-medence teljes körű elfoglalására koncentrálnak, illetve a már az ellenőrzésük alatt álló Herszon város, valamint Harkiv, Zaporizzsja és Mikolajiv megye egyes részeinek megtartására.

A zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő, de a Dnyeper folyó szemközti partján található Nikopolban vasárnapra virradóra öt különböző helyen huszonöt tüzérségi lövedék csapódott be, ennek nyomán mintegy háromezer lakos számára megszűnt az áramszolgáltatás – közölte Valentyin Reznyicsenko megyei kormányzó.

Sokakat aggodalommal tölt el egy nukleáris katasztrófa veszélye a térségbeli harcok, így például az ország és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítményhez közeli Vozneszenszk elleni rakétatámadás miatt.

„Vissza kell térnem a frontvonalba” – A végtagjukat vesztett ukrán katonák tovább harcolnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Mire készül a „terroristaállam”?

Joe Biden amerikai elnök vasárnap telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, s mindegyik fél kulcsfontosságúnak nevezte a nukleáris létesítmények biztonságának garantálását, illetve megerősítették szilárd támogatásukat Ukrajna mellett.

Eközben Volodimir Zelenszkij éberségre intett, kiemelve, hogy Oroszország „valami különösen csúnya, különösen kegyetlen dologra” készülhet az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt.

Mint mondta, megvitatta a kérdést francia kollégájával, ahogy az ország többi külföldi partnerét, így Recep Tayyip Erdoğan török elnököt és António Guterres ENSZ-főtitkárt is tájékoztatták arról, hogy „mire készülhet a héten a terroristaállam”.

Figyelmeztetett: amennyiben Moszkva valóban bíróság elé állítja a korábban hónapokon át hevesen ostromlott Mariupol fogságba esett ukrán védőit, azzal megsérti a nemzetközi jogot, ekképp lehetetlenné teszi a tárgyalásokat.

„Ennek az alávaló koncepciós pernek a megrendezése túl lenne azon a határon, amikor többé már nem lenne lehetséges tárgyalni” – fogalmazott.

A szovjet uralom alóli függetlenség 31. évfordulója alkalmából rendezett szerdai ünnepségekre épp hat hónappal a háború február 24-i megindítását követően kerül sor. Kedd, augusztus 23. pedig a nemzeti zászló napja.

Mariupol pusztulása: légi felvételek a városról a háború kitörése előtt és után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Friss cikkében a Financial Times című brit lap Gyennadij Gatilov genfi orosz ENSZ-nagykövetet idézte, aki szerint a török elnök megpróbálta előmozdítani a párbeszédet a szemben álló felek között, azonban a diplomata azt illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy lesz-e majd közvetlen tárgyalás Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között.

A Kreml tájékoztatása szerint Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisítettek a délkeleti Odessza régióban egy ukrán lőszerraktárat, amelyben rakétákat tároltak az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz, Kijev ezzel szemben azt állítja, hogy csupán egy magtárat lőttek ki. Egyik beszámolót sem lehet megerősíteni független forrásból.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG