Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden szigorítaná a fegyvertartás szabályait


Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében, 2021. április 8-án

Joe Biden amerikai elnök új intézkedéseket jelentett be a fegyvertartás szabályainak szigorítására, „közegészségügyi válságnak” nevezve a fegyveres erőszakot az Egyesült Államokban.

A fegyvertartás korlátozása mellett már többször felszólaló, demokrata párti elnök április 8-án ismertette ezen intézkedéseket Kamala Harris alelnök és Merrick Garland igazságügyi miniszter társaságában.

„Most lépéseket teszünk nem pusztán a fegyverválság, hanem egy közegészségügyi válság megoldása érdekében. Az isten szerelmére, ez egy járvány, amelyet meg kell állítani” – hangsúlyozta Biden a Fehér Ház Rózsakertjében rendezett sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt a fegyveres erőszak több áldozata is.

Mindeközben egy fegyveres támadásban Dél-Karolinában öt ember vesztette életét, köztük egy orvos, a felesége és két unokájuk. Ezt megelőzően, még előző hónapban Coloradóban és Georgiában volt két, sok halálos áldozattal járó lövöldözés, a két incidens tizennyolc ember életét követelte.

A hatóságok tájékoztatása szerint a dél-karolinai mészárlás feltételezett elkövetőjét, a profi amerikaifutball-liga (NFL) egykori játékosát, Philip Adamset később holtan találták a szülei házában, egyetlen fejlövéssel. Tettének indítékát egyelőre nem sikerült felderíteni.

Konfliktusra kell készülni

A fegyvertartás korlátozása rendkívül megosztó kérdésnek számít az Egyesült Államokban, ahol meglehetősen gyakoriak a fegyveres ámokfutások és iskolai vagy egyéb mészárlások.

Az állampolgárok szabad fegyverbirtoklásának és –tartásának jogát az 1791-ben elfogadott második alkotmánykiegészítés garantálja, és sok amerikai alkotmányos jogainak korlátozását látja az erre vonatkozó szabályok esetleges szigorításában.

A most tervezett szigorítások ezért inkább a technikai és közösségi területekre, valamint az alkalmassági háttérvizsgálatokra összpontosítanak, így remények szerint nem sértik majd az alkotmányos jogokat.

Biden megbízta az igazságügyi minisztériumot, hogy dolgozzanak ki új szabályozást a kézzel összeállítható, sorozatszámmal nem rendelkező, így nehezen nyomon követhető, úgynevezett szellemfegyverekre. Könnyebbé tennék a szövetségi tagállamok számára olyan törvények elfogadását, amelyek korlátoznák a kockázatosnak ítélt személyek fegyvertartását. Emellett például módosítani kívánnak a stabilizátorral ellátott, módosított pisztolyok besorolásán is.

Joe Biden elnöki rendeletben kívánja szabályozni a kérdést, így nem lenne szükség a kongresszus jóváhagyására, ahol a republikánusok túlnyomó többsége ellenzi a fegyvertartás bárminemű korlátozását.

Készült az AP, a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG