Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden új szankciókról tárgyal Európában


Joe Biden felszáll az elnöki különgépre az Andrews légibázison Marylandben 2021. december 8-án
Joe Biden felszáll az elnöki különgépre az Andrews légibázison Marylandben 2021. december 8-án

Az amerikai elnök e heti európai útján újabb Oroszországgal szembeni szankciókról, illetve az ukrajnai helyzetről tárgyal a kontinens országainak vezetőivel.

Joe Biden szerdán indult négynapos európai körútjára az ukrajnai válság közepette, miközben sokan attól tartanak, hogy a logisztikai problémákkal és a vártnál keményebb ellenállással küzdő orosz hadsereg vegyi vagy nukleáris fegyvereket vethet be.

Ukrajnában egyre súlyosabb humanitárius válság van kibontakozóban, az országból már emberek milliói menekültek el, a legtöbben a szomszédos Lengyelországba.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arról számolt be, hogy az elnök egyebek mellett az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásról és az újabb szankciókról is egyeztetni fog a szövetséges országok vezetőivel. Fontos téma lesz emellett a kontinens orosz energiafüggőségének mérséklése.

„A háború lezárása nem lesz sem könnyű, sem gyors. Az utóbbi néhány hónapban a Nyugat egységes volt. Az elnök Európába utazik, hogy biztosítsa ennek az egységnek a fenntartását” – közölte keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a nukleáris erők készültségbe helyezésével kapcsolatos megjegyzései aggodalomra adnak okot, így a lehetséges válaszintézkedésekről is tárgyalni kell szükség esetére.

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Moszkva amerikai vállalatokat is érintő kibertámadásokat tervezhet.

Bombák, bunkerek és temetések: Mariupol lakói a túlélésért küzdenek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:09 0:00

Brüsszel, majd Varsó

Joe Biden először Brüsszelbe látogat, ahol a NATO rendkívüli csúcstalálkozót tart. Ezen az amerikai elnök várhatóan megerősíti országa elkötelezettségét a kollektív védelem mellett.

„A NATO állam-, illetve kormányfőinek találkozója újabb lehetőséget biztosít számunkra az egység és az Ukrajna melletti támogatás, a szövetségesek védelme iránti elkötelezettség demonstrálására” – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Majd hozzátette: ezzel a konfliktus eszkalációját kívánják megelőzni, a háború kirobbanását a NATO és Oroszország között.

Biden egyúttal az Európai Unió és a világ legfejlettebb ipari gazdaságait tömörítő országcsoport (G7) csúcsértekezletén is részt vesz.

Ezt követően pénteken Varsóba utazik, ahol a lengyel államfővel és a kormány képviselőivel folytat megbeszélést az ukrán menekültválság kezeléséről. Sajtóhírek szerint felkeresheti a Lengyelországban állomásozó amerikai katonákat is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG