Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai jelentés: Oroszország a 2020-as elnökválasztásba is beavatkozott


Az Egyesült Államok (b) és Oroszország zászlója egy gyár közelében, Oroszországban 2019. március 27-én.
Az Egyesült Államok (b) és Oroszország zászlója egy gyár közelében, Oroszországban 2019. március 27-én.

Egy friss titkosszolgálati jelentés szerint Oroszország és Irán is titkosszolgálati akciókkal próbálta manipulálni a tavalyi amerikai választást, Moszkva egyértelműen Trumpot szerette volna a Fehér Házban tartani. Az orosz nagykövetség közleményben tagadta a vádat, de új szankciókra készül.

Egy kedden nyilvánosságra hozott amerikai titkosszolgálati jelentés szerint az orosz és az iráni kormány is utasítást adott a tavalyi amerikai választásokba való beavatkozásra. Oroszország célja Joe Biden népszerűségének aláásása és Donald Trump szövetségeseinek befolyásolása volt.

Befolyásszerzés, médiamanipuláció

A jelentés szerint Moszkva „az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló szereplők segítségével” próbált saját érdekeinek megfelelő narratívákat a média, valamint amerikai politikusok szájába adni a választási kampány idején. Ezeknek célja az amerikai hírszerzés feje, Avril Haines szerint Donald Trump kampányának támogatása volt. Ennek során, Joe Biden támadása mellett az orosz hadművelet célja volt az amerikai választási rendszerrel kapcsolatos bizalmatlanság aláásása, valamint a társadalmi és politikai feszültség erősítése. A jelentés készítői konkrét személyeket nem neveztek meg, akik kapcsolatban állhatnak az orosz szolgálatokkal, vagy a befolyásszerzési kísérletek célpontjai voltak.

Megemlítik azt is, hogy ukrajnai hátterű, az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő személyek Joe Biden és fia állítólagos ukrajnai korrupciós ügyeiről terjesztettek álhíreket. A jelentés szerint arra nem utal semmi, hogy a jelenlegi ukrán kormánynak ehhez az akcióhoz köze lett volna.

Bár a jelentés nem említ neveket, az ukrán vonalon akár Konstantin Kilimnik ukrán üzletembernek is lehetett szerepe, aki már a 2016-os választások előtt is befolyást szerzett Trump kampánycsapatában. Kilimnik Trump korábbi kampányfőnökének, Paul Manafortnak volt az asszisztense. Az amerikai szenátus egy tavalyi jelentéséből kiderült, hogy Manafort korábban Ukrajnában dolgozott az egykori oroszpárti elnöknek, Viktor Janukovicsnak.

Kilimnik a szenátusi jelentés szerint a 2016-os kampány alatt is kapcsolatban maradt Manaforttal, és rajtuk keresztül az orosz titkosszolgálatok beleláthattak Trump kampányára. Kilimnik ellen az FBI az igazságszolgáltatás akadályozta és tiltott lobbitevékenység miatt körözést adott ki.

A jelentés szerint a választási kampány során az iráni szolgálatok is aktívabbá váltak, az ő céljuk, orosz kollégáikkal szemben épp a Trump-kampány gyengítése volt. Az iráni művelet résztvevői ugyanakkor, az orosszal szemben nem kampányoltak nyíltan Biden mellett.

A szavazást nem hekkelték meg

Az amerikai hírszerzés vizsgálta a kínai titkosszolgálatok tevékenységét is, amelyeket a közelmúltban többször gyanúsítottak azzal, hogy informatikai rendszereken keresztül kémkedtek az amerikai kormányokra. Tavaly augusztusban, még a választások előtt a hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy Irán és Oroszország mellett Kína is a választás befolyásolására készül. A mostani jelentésben azt írják, Peking a jelek szerint végül úgy döntött, nem veti be ilyen célra a titkosszolgálatokat.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a szavazatszámlálási folyamatot sem Oroszország, sem más állam nem próbálta manipulálni például voksok meghamisításával, vagy a szavazatszámláló rendszerek elleni hekkertámadással.

Irán és Kína képviseletei egyelőre nem kommentálták a jelentést, Oroszország amerikai nagykövetsége pedig a jelentés nyilvánosságra hozása után tagadta a vádakat. Közleményükben azt írták, az Egyesült Államok „be akarja feketíteni Oroszországot, és másokat hibáztat saját problémái miatt.”

Később Vlagyimir Putyin szóvivője, Dimitrij Peskov szintén „teljesen alaptalannak” nevezte a jelentés állításait, elmondása szerint Oroszország egyik jelölt kampányában sem vállalt szerepet.

A Reuters három washingtoni forrásra hivatkozva azt írta: a választások alatti hadművelet miatt az Egyesült Államok újabb szankciókat készül bevezetni, ezeket várhatóan a jövő héten jelentik be. Az orosz kormány szóvivője szintén azt mondta, készülnek a szankciókra: „Természetesen kénytelenek vagyunk megtenni a megfelelő lépéseket, hogy felkészüljünk a lehetséges szankciókra. Készek vagyunk a lehető leghatározottabban megvédeni az ország érdekeit" – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG