Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Frissítés: A tankerület cáfolja, hogy bekérték volna a szerdai hiányzó tanulók listáját


A budapesti Apáczai és Eötvös gimnázium tanárai, diákjai és szimpatizánsok tüntetnek a Belvárosban 2022. október 5-én
A budapesti Apáczai és Eötvös gimnázium tanárai, diákjai és szimpatizánsok tüntetnek a Belvárosban 2022. október 5-én

A Belső-Pesti Tankerületi Központ cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy bekérték volna az iskoláktól a szerdán hiányzó diákok névsorát. Korábban arról számoltunk be több lapértesülés alapján, hogy a tankerület így próbálhatja összegyűjteni, hogy mely diákok vettek részt a tiltakozásokban.

„Minden köznevelési intézmény a saját házirendje szerint köteles a tanulói hiányzások rögzítését és igazolását naprakészen követni és kezelni. A házirend nem lehet ellentétes a mindenkor érvényes jogszabályokkal. A Belső-Pesti Tankerületi Központ nem kért a mai napon (sem) külön eljárásban személyi adatokat tartalmazó adatszolgáltatást az iskolai hiányzások kapcsán a fenntartásában működő intézményektől" – közölte Serfőző Andrea, a Belső-Pesti Tankerületi Központ sajtóreferense a 168.hu-val.

Korábban azt írtuk a hvg.hu értesülései alapján, hogy a tankerületi központok figyelik, mely tanárok nem tanítottak szerdán, sőt, arra is utasítást kaptak, hogy azokat a diákokat is listázzák, akik nem mentek iskolába aznap.

Kinyomtatva, fénymásolva kéri a tankerület a szerdai hiányzó diákok névsorát, azokét is, akik csak az első két órára nem mentek be – írta az mfor.hu több, egymástól független forrásból.

„Nincs tanár, nincs jövő” – Több kilométeres élőlánc a tanárokért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

A laphoz eljuttatott levél szerint a Belső-pesti Tankerületi Központ kéri a diákok listáját az iskoláktól.

“Kedves Szülők! Kérem, hogy aki ma hiányzott – ha csak az első két órára is – küldjön, vagy írjon mielőbb igazolást, mivel a tankerület kinyomtatva, fénymásolva kéri a tanároktól”idéz a 168.hu egy hozzájuk eljuttatott olvasói levelet. Az idézett kérést az egyik belvárosi középiskola küldte ki a szülőknek.

Kilóg a lóláb

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint egy tankerület gyűjthet statisztikai adatokat az iskolai hiányzásokról, és ehhez bekérheti az tankötelezettség teljesítését ellenőrző iskoláktól a szülői és az orvosi igazolásokra, vagy éppen az igazolatlan hiányzásokra vonatkozó adatokat.

Viszont az a körülmény, ha a tankerület csak a szerdai nap hiányzóira lenne kíváncsi, amikor a diákok tiltakozó akciói zajlanak, gyanússá teszi, hogy a hivatal valójában nem a tankötelezettséget akarja ellenőrizni, hanem kifejezetten listázni akarja a tanulókat politikai véleményük alapján – mondta a Szabad Európának Hegyi Szabolcs.

A tankerületnek azonban nincs olyan jogosítványa, vagy jogszabályban meghatározott feladata, amelyhez ez az adat kapcsolódna, ezért ez a kérés teljesen ellentétes a magánszférához való joggal és a személyes adatokhoz való joggal – tette hozzá.

Egy ilyen adatgyűjtésből következtetni lehet a diákok politikai véleményére, és politikai vélemény alapján listázás mindenki, így a tankerület számára is tilos – hangsúlyozta Hegyi Szabolcs.

Ugyanakkor ez nem is pontos adatgyűjtés ilyen szempontból szerinte, mert olyan diák is lehet, aki tényleg családi vagy egészségügyi okból hiányzott szerdán, és nem tüntetésre ment.

Amint arról beszámoltunk, szerdán több ezer tanár és diák vett részt az élőláncban, az országos sztrájkban, polgári engedetlenségben és egyéb tiltakozásokban a pedagógusok és az oktatási rendszer érdekében szerte az országban.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG