Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszületett a jogerős ítélet a srebrenicai mészáros, Ratko Mladić ügyében


Az 1992-es boszniai etnikai tisztogatás áldozataira emlékező installáció Prijedor városában, 2021. május 31.
Az 1992-es boszniai etnikai tisztogatás áldozataira emlékező installáció Prijedor városában, 2021. május 31.

Az ENSZ hágai bírósága elutasította Ratko Mladić fellebbezését. Így a második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb rémtettekben való részvételéért életfogytig börtönben kell maradnia a volt boszniai szerb főparancsnoknak.

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (IRMCT) a járványügyi korlátozások miatt zárt bírósági ülésen hozta meg az ítéletét, amely azt jelenti, hogy a Boszniát a háború alatt terrorizáló 79 éves volt tábornok soha nem szabadulhat hágai cellájából.

A döntés véget vet a „boszniai mészárosaként” emlegetett férfi ellen indított eljárásnak. Mladić megtámadta azt a 2017-ben hozott ítéletet, amelyet az 1992–1995 közötti bosznia-hercegovinai háború során elkövetett népirtás, emberiség elleni és háborús bűncselekmények miatt hoztak ellene.

E rémtettek magukba foglalták a kelet-boszniai Srebrenica városában és annak környékén elkövetett 1995-ös tömeggyilkosságot, amelynek során a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút mészároltak le.

Mladić a több mint negyed évszázaddal ezelőtt véget ért konfliktus utolsó nagy alakja, aki szembenézett az igazságszolgáltatással.

Kirohanások a Nyugat ellen

Az ártatlanságát hangoztató Mladić korábban kirohanásokat rendezett a Nyugat ellen és hazugsággal vádolta a bírákat. Több, Srebrenicánál meggyilkolt férfi és fiú rokona gyülekezett az ítélethirdetés előtt a bíróság előtt.

A “boszniai mészárosként” is emlegetett Ratko Mladić
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:04 0:00

Egykori felettese már életfogytiglant kapott népirtásért

Radovan Karadžić, aki Mladić politikai felettese volt a boszniai háború idején, életfogytiglani büntetését tölti népirtásért, míg Szerbia egykori erős embere, Slobodan Milošević volt elnök szívrohamban halt meg hágai cellájában 2006-ban, mielőtt a tárgyalása befejeződött volna.

Az IRMCT a volt Jugoszlávia és Ruanda ügyeiben eljáró, mára feloszlatott nemzetközi háborús törvényszékek munkáját viszi tovább.

Készült az AFP és az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG