Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédő szervezet: Továbbra is zajlik az ujgurok kényszerasszimilációja Kínában


A 3. számú fogolytábor a kínai Hszincsiangban 2021. április 23-án
A 3. számú fogolytábor a kínai Hszincsiangban 2021. április 23-án

Emberiség elleni bűncselekménnyel érnek fel a kínai hatóságok által a muszlim kisebbségek kárára elkövetett jogsértések az ország északnyugati Hszincsiang tartományában – közölte a Human Rights Watch (HRW).

„A kínai tisztségviselők az utóbbi évben is fenntartották abuzív, keményen lesújtó intézkedéseiket, eltiporva az ujgurok és más türk muzulmánok jogait” – írta a nemzetközi jogvédő szervezet legfrissebb közleményében Maya Wang Ázsia-igazgató.

„Az ENSZ tagállamainak nem szabad némának maradniuk emberiség elleni bűncselekményekkel szemben” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: ENSZ-szakértő: Kína kényszermunkára kötelezi az ujgurokat Hszincsiangban

Az Egyesült Államok népirtásnak minősítette az ujgurokat Hszincsiang tartományban fogolytáborba kényszerítő kínai hatóságok bánásmódját, míg az ENSZ azzal vádolta Pekinget, hogy jogtalanul tartóztatja le, bántalmazza és kényszeríti munkára a muszlim kisebbségek tagjait.

A brutális elnyomás keretében az elmúlt években az északnyugat-kínai régióban több mint egymillió ember kerülhetett fogolytáborba és börtönbe, de szakértők szerint akár kétmillió is lehet a számuk.

Ehhez kapcsolódóan: Lehetséges emberiség elleni bűncselekményről beszél a leköszönő ENSZ-főbiztos hszincsiangi jelentése

Az ENSZ egy éve tette közzé jelentését az emberi jogok súlyos és rendszerszintű megsértéséről, a HRW pedig hangsúlyozta, hogy nem sok változott azóta.

Rámutattak: noha egyes politikai átnevelőtáborokat látszólag bezártak, nem történt meg a foglyok tömeges szabadon bocsátása. A külföldön élő ujgurok gyakorlatilag továbbra sem lehetnek semmilyen kapcsolatban otthon maradt rokonaikkal, sokan azt sem tudják, egyáltalán életben vannak-e. Eközben a hszincsiangi hatóságok tovább fokozták kényszerasszimilációs erőfeszítéseiket.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai ujgur régióban a legmagasabb a börtönök aránya a világon

A jogvédő szervezet hangsúlyozta: továbbra is emberiség elleni bűncselekmények színhelye lehet a tartomány, ezt jelzi a kínai elnök nemrég tett kijelentése, miszerint folytatódik a terrorellenes fellépés.

Hszi Csin-ping előző héten Hszincsiangban járt, ahol egyebek mellett ígéretet tett a „nehezen elnyert társadalmi stabilitás megszilárdítására”, illetve annak biztosítására, hogy a helyi lakosság „a megfelelő nézeteket vallja a nemzetiséggel, a történelemmel és a vallással kapcsolatban”.

Az elnyomást több ország elítélte, egyesek célzott szankciókat is elrendeltek kínai magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Washington betiltotta az ujgur fogolytáborokban kényszermunkával készült áruk importját

Az ENSZ-jelentés közzétételét követően államok egy csoportja kezdeményezte a hszincsiangi állapotok napirendre vételét a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában, az indítványt azonban Kína szövetségesei segítségével szűk többség mellett leszavazta.

„A kormányoknak és az ENSZ emberi jogi irodájának meg kellene ragadnia a lehetőséget a hszincsiangi jelentés évfordulójának alkalmából, hogy világos üzenetet küldjön, miszerint Peking nem úszhat meg súlyos nemzetközi bűncselekményeket” – szögezte le Wang.

„Intézkedések sorozatát kellene bejelenteniük annak érdekében, hogy a kínai kormányt felelősségre vonják, és rábírják a hatóságokat a hosszú ideje szenvedő ujgurok életkörülményeinek javítására” – húzta alá.

XS
SM
MD
LG