Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők a taposóaknák használatának beszüntetésére szólították fel Oroszországot


Egy PFM-1 típusú gyalogsági taposóakna az ukrán Popasznaja falúban 2022. április 11-én
Egy PFM-1 típusú gyalogsági taposóakna az ukrán Popasznaja falúban 2022. április 11-én

Sok emberéletet követelnek Ukrajnában az orosz hadsereg által telepített, nemzetközi jogilag tiltott gyalogsági taposóaknák – hangsúlyozta a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet.

A friss jelentésben kiemelték: miközben a háborúban szemben álló felek egyaránt használnak járművek elleni robbanószerkezeteket, egyedül Oroszország vetett be igazolhatóan tiltott gyalogsági aknákat, amelyek súlyos szenvedést okoznak a civileknek, az élelmiszer-termelésben pedig fennakadást.

Hét különböző típusú orosz gyalogsági akna telepítését is dokumentálták Ukrajnában az invázió február 24-i megindítása óta.

A 19 oldalas értékelésben arról írtak, hogy Ukrajna betartani látszik a gyalogsági aknák betiltásáról szóló, Kijev által 2005-ben ratifikált egyezmény szerinti kötelezettségeit.

„Példa nélküli, hogy Oroszország arcátlanul gyalogsági aknákat vet be egy olyan országban, amely kifejezetten betiltotta ezek használatát; ezt a világnak határozottan el kell ítélnie” – közölte Steve Goose, a HRW munkatársa.

„Soha nem lenne szabad gyalogsági aknákat használni, ugyanis elkerülhetetlenül és hosszú távon veszélyeztetik a civileket” – tette hozzá.

Elmaradt az aknamentesítés

Oroszország nem részese a szóban forgó, 1997-ben létrejött nemzetközi szerződésnek, amelyet a világ 164 országa ratifikált. Az egyezmény e fegyverek betiltása mellett rendelkezik a raktárkészletek megsemmisítéséről, az aknamentesítésről és az áldozatsegítésről is.

A jogvédők külön elítélték, hogy Moszkva újonnan fejlesztett gyalogsági taposóaknák tesztelésére is felhasználta a fegyveres konfliktust.

Ezek egyike, a POM–3 típus különösen pusztító, az eszköz már a közeledő lépéseket is érzékeli, valamint különbséget tud tenni ember és állat között, repeszei pedig akár 16 méteres távolságból is halálosak – húzták alá.

Az aknák a mezőgazdasági termelésben is nagy fennakadásokat okoznak, mivel kockázatot jelentenek a gazdák, valamint a földeken használt gépek és járművek számára egyaránt.

A szervezet jelentésében harkivi lakosokat idéztek, akik arról számoltak be, hogy a térségből korábban visszavonuló orosz katonák nem aknamentesítették és nem is jelölték meg az érintett területeket, sőt még csak nem is figyelmeztettek senkit a veszélyre.

Olyan eseteket is dokumentáltak, amelyekben az orosz haderő álcázott robbanószerkezeteket telepített, amelyek ugyancsak be vannak tiltva.

A HRW felszólította Oroszországot a tiltott eszközök használatának azonnali beszüntetésére, Ukrajnát pedig arra, hogy továbbra is tartsa be nemzetközi kötelezettségeit.

„Az országok nagy többsége által elutasított taposóaknák fejlesztése és gyártása erkölcsileg elítélendő” – hangsúlyozták.

XS
SM
MD
LG