Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők azt kérik, ne közvetítsék a tévécsatornák a pekingi téli olimpiát


Transzparens a pekingi téli olimpia ellen egy lausanne-i tüntetésen 2021. június 23-án
Transzparens a pekingi téli olimpia ellen egy lausanne-i tüntetésen 2021. június 23-án

Emberi jogi szervezetek több nagy televíziós csatornát, köztük az amerikai NBC-t is arra szólították fel, hogy ne közvetítsék a jövő évi pekingi téli olimpiát.

A 2022. február 4-én kezdődő játékok közvetítésével a társaságok „bűnrészessé” válnának a „kemény és egyre romló emberi jogi helyzetben (…) legitimálnák ezeket a jogsértéseket és népszerűsítenék a széles körben »Népirtásjátékokként« leírt rendezvényt” – figyelmeztettek az elnyomott kínai kisebbségeket, köztük a muszlim ujgurokat, a tibetieket, a hongkongi lakosokat és másokat képviselő szervezetek.

A nyílt levelet mindössze négy nappal azt követően tették közzé, hogy véget értek a koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott ötkarikás játékok Tokióban.

Az üzenetet egyebek mellett az NBC Universal vezérigazgatójának is elküldték. A csatorna 7,75 milliárd dollárt fizet a következő hat olimpia közvetítési jogaiért, és partnerként szorosan együttműködik a svájci székhelyű Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB). Ezek a díjak e szervezetek teljes bevételének mintegy negyven százalékát teszik ki.

A NOB többször is hangsúlyozta, hogy a sportra kíván összpontosítani, elnöke, Thomas Bach pedig nem volt hajlandó kommentálni a Kínában élő kisebbségek rendszerszintű üldöztetésével kapcsolatos vádakat. Korábban több fontos szponzor és egyes sportolók is a pekingi rendezvény bojkottját sürgették.

Pekingi tiltakozás

A pekingi külügyminisztérium élesen bírálta a „sport átpolitizálását”, és kiemelte, hogy bármiféle bojkott „kudarcra van ítélve”. A tárca emellett tagadta, hogy népirtás folyna az ujgurok ellen, az ezzel kapcsolatos vádakat „az évszázad hazugságának” nevezve.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elutasította azokat a felhívásokat, hogy szervezzék át Pekingből máshova a téli játékokat. A szervezet 2015-ben döntött úgy szűk többséggel, hogy a kínai főváros adhat otthont 2022-ben a téli olimpiának, miután Oslo és Stockholm anyagi vagy politikai okokból visszavonta a pályázatát, így Peking csak Almatival maradt versenyben.

A jogvédő szervezetek szerint legalább egymillió embert zártak átnevelőtáborba a délnyugat-kínai Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbségek tagjait.

Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG