Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők szerint legalább 142 embert végeztek ki májusban Iránban


Halálbüntetésre ítélt emberek hozzátartozói tüntetnek Iránban
Halálbüntetésre ítélt emberek hozzátartozói tüntetnek Iránban

Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű szervezet arról számolt be, hogy előző hónapban nyolcéves csúcs dőlt meg a halálos ítéletek végrehajtását illetően.

Mahmúd Amíri-Mogaddam, a norvégiai székhelyű IHR igazgatója közölte, hogy idén eddig 307 embert végeztek ki a közel-keleti országban, ami 76 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

„Az iszlám köztársaság célja az önkényes kivégzések fokozásával a félelem erősítése a társadalomban a tiltakozások megakadályozása és a hatalom fenntartásának érdekében” – hangsúlyozta.

Már legalább hét tüntetőt végeztek ki Iránban az utóbbi hónapokban, legutóbb, május 19-én hármat. Mások a halálsoron várnak a börtönben.

Ehhez kapcsolódóan: Kikényszerített vallomások alapján újabb három tüntetőt végeztek ki Iránban

Az Iráni Emberi Jogok szerint azonban bűncselekmények széles körében alkalmazzák a halálbüntetést, leginkább a kábítószerrel kapcsolatos ügyekben. Emiatt idén már 180 embert kivégeztek.

„Ha a nemzetközi közösség nem reagál határozottabban a jelenlegi kivégzési hullámra, emberek százai fognak áldozatául esni a gyilkológépezetnek a következő hónapokban” – figyelmeztetett Amíri-Mogaddam.

Iránban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

Ehhez kapcsolódóan: Miért végez ki Irán annyi foglyot?

A kormány brutális és gyakran gyilkos leszámolásba kezdett a tüntetőkkel szemben, miközben a törvényhozók kemény büntetéseket szorgalmaztak, hogy megpróbálják elfojtani a legnagyobb kihívást az ország vezetése ellen az 1979-es iszlám forradalom óta.

Jogvédő csoportok és nyugati kormányok óva intették Teheránt attól, hogy halálos ítéletet hozzon tüntetők ellen olyan sebtében megtartott tárgyalások után, amelyeket egyesek színlelt igazságszolgáltatásnak neveztek.

Iránban tavaly legalább 576 embert végeztek ki, szemben az egy évvel korábbi 333-mal. Ennél egyedül Kínában oltották ki több ember életét a hatóságok.

XS
SM
MD
LG