Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Johannes Hahn: A magyar határkerítés uniós finanszírozásáról maximum a következő bizottság dönthet


A magyar–szerb határszakasz Gara községnél 2017-ben
A magyar–szerb határszakasz Gara községnél 2017-ben

Sem a határkerítésről, sem más kétoldalú kérdésekről nem tárgyal július 8-án Budapesten a magyar pénzügyminiszterrel Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a kifutó testület már nem fog döntést hozni a magyar határ-infrastruktúra finanszírozásáról.

Varga Mihály pénzügyminiszter meghívására július 8-án látogatást tesz Budapesten az EU költségvetési biztosa, akinek rövid programjába kizárólag európai témák férnek majd bele, a magyar határkerítés megtekintése – ahogy vendéglátója forszírozza – biztosan nem. Ezt Johannes Hahn erősítette meg kedden a Szabad Európa kérdésére válaszolva, miközben európai újságíróknak nyilatkozott.

Johannes Hahn négy nappal a biztosi testület budapesti látogatását követően utazik Magyarországra, mert egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a magyar soros EU-tanácsi elnökség hivatalos megnyitóján. Az osztrák biztos, akinek a jelenlegi a harmadik és egyben utolsó biztosi mandátuma, azért látogat a magyar fővárosba, hogy egyrészt első kézből tájékozódjon a magyar EU-elnökség terveiről a számára releváns, magyar kormánytagtól, Varga Mihálytól, másfelől a következő hétéves keretköltségvetés (MFF) előkészítését szolgálja, hiszen – bár a költségvetésért felelős bizottsági tag nem jegyzi majd a 2025 júniusára tervezett javaslatot – az előkészítés már javában folyik.

Hahnnak a magyar elnökséggel így is lesz egy fontos közös ügye a következő hat hónapban – a 2025-ös uniós költségvetés kitárgyalása –, amely azért is ígérkezik rendhagyónak, mert először kell figyelembe venni a félidei felülvizsgálat eredményeit, és úgy tűnik, hogy a költségvetési ügyekkel foglalkozó parlamenti tagok 75 százalékban újak, zöldfülűek lesznek.

Ehhez kapcsolódóan: Johannes Hahn nem készül a határkerítés megtekintésére

Johannes Hahn szerint kommunikációs zavar vagy félreértés lehetett, hogy a magyar pénzügyminiszter néhány hete készpénznek vette látogatását a szerb–magyar határra, és biztató jelnek arra nézve, hogy a bizottság, feladva következetesen képviselt álláspontját, végül kész lesz hozzájárulni a határkerítés és a déli határőrizet költségeihez. Johannes Hahn kedden kategorikusan közölte, hogy „nem kétoldalú kérdésekről fog egyeztetni rövid magyarországi látogatása alatt, hanem európai vonatkozású témákról”.

Kérdésünkre válaszolva azt is megerősítette, hogy a jelenlegi, kifutó bizottság semmilyen pénzügyi döntést nem hoz a magyar infrastruktúra finanszírozásáról, ennek eldöntése már a következő, várhatóan novemberben vagy decemberben hivatalba lépő biztosi testületre marad.

Hahn a vasárnapi európai választásokról szólva leszögezte, hogy Ursula von der Leyen jelölésére számít az állam- és kormányfők részéről, és bízik abban, hogy az Európai Parlament már júliusban megválaszthatja második mandátumra a német politikusnőt. „A világ nem vár ránk” – tette hozzá, arra utalva, hogy az EU-nak minél előbb véget kellene vetnie a politikai vákuumhelyzetnek, amely a tisztújítás és a cikluskezdés miatt állt elő. Hahn úgy vélte, hogy a radikális jobboldali erők előretörésének dacára az EP-ben továbbra is számottevő többségben lesznek az Európa-párti erők.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG