Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jön az európai vakcinaútlevél, aggódhatnak az orosz és kínai vakcinával oltottak


Dán koronavírus-útlevél. Koppenhága, 2020. július 10-én.
Dán koronavírus-útlevél. Koppenhága, 2020. július 10-én.

Az idegenforgalmi szezon – és ezzel néhány tagállam költségvetésének – megmentését reméli az Európai Bizottság az új oltási igazolás rendszerével. Az ezzel járó kezdemények azonban nem terjednek ki azokra, akiknek nem az EU által elismert oltással láttak el. Vagyis a Magyarországon is használt kínai és orosz vakcinával rendelkezőkre. Ha a fogadó állam nem ismeri el ezeket az oltásokat, akkor tesztet kell csináltatni.

A sok különböző kiszivárgott változathoz képest végül egy „hibrid” megoldást javasolt az Európai Bizottság arra, amit a köznyelvben leginkább vakcinaútlevélként emlegetnek. A hivatalos elnevezés „digitális zöldigazolvány”, amelynek célja, hogy az EU-n belüli utazásokat megkönnyítse.

Ennek pedig a közelgő turisztikai szezon az oka, hiszen főként a déli államok már hónapok óta nagy nyomás alatt tartják az EU vezetését. Azt szeretnék elérni, hogy a nyári szezonra az utazások egyszerűbbek, gördülékenyebbek legyenek.

Kölcsönös oltáselismerés – kivétellel

A javaslatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette Brüsszelben, miután a biztosok kollégiuma heti rendes ülésükön elfogadta a tervezetet.

„Ebben az fog állni, hogy egy személyt már beoltottak, vagy rendelkezik negatív teszttel, vagy pedig már felépült a betegségből és rendelkezik antitestekkel, ezeket minden tagállamnak kölcsönösen el kell ismerni” – mondta von der Leyen.

A magyarországi polgárokat azonban minden bizonnyal az érdekli a legjobban, hogy aki az Európai Gyógyszerügynökség által még el nem ismert vakcinát kapott, az milyen módon szerepel majd ebben a dokumentumban.

A Bizottság erre is megadta a választ, amikor úgy fogalmaztak, hogy ez a kötelezettség az uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódna, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak.

Vagyis ennek alapján a magyar kormánynak kétoldalú megállapodásokkal kellene elérnie, hogy az orosz és kínai oltással rendelkezőknek ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. Valószínűleg ennek is betudható, hogy a magyar külügyminiszter már kedden jelezte Belgrádban:

“Mi nem fogadjuk el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert csak egyik jóváhagyási formát vegyék figyelembe, hanem igenis minden, a nemzeti hatóságok által az európai szabályok által jóváhagyott oltóanyag felhasználását, azt igenis figyelembe kell venni a jövőben az európai Covid-útlevél kiadásánál” – szögezte le Szijjártó péter.

A bejelentést követően Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnöke közleményben jelezte: „Azt a határozott álláspontot képviselem, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Unió által engedélyezett vakcinatípussal oltották be. Újra hozzáteszem ugyanakkor, hogy csak egyetlen megnyugtató és egyszerű megoldás látszik: ha az orosz és kínai oltóanyag-gyártók vállalják az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát. A magyar kormány kizárólagos felelőssége, hogy átgondolatlan különutasságával hátrányos helyzetbe hozhat sok ezer magyar polgárt. Orbán Viktor akkor viselkedne felelősen, ha haladéktalanul megkérné orosz és kínai partnereit, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az uniós hatóságokhoz.”

Sokasodó kérdőjelek

Ujhelyi hozzáfűzte azt is, hogy mielőbbi lépéseket sürgetett az Európai Bizottság, valamint a Tanács képviselőinél a harmadik országokból érkezők ügyében. A képviselő szerint egyelőre nincs megnyugtató megoldás az oltási igazolások tervezett európai rendszerében arra, hogy miként fogják majd az Unióban elfogadni azoknak a turisztikai-, üzleti- vagy épp tanulmányi okokból érkezőknek az (uniós engedéllyel esetleg nem rendelkező) oltásait, akik az Unión kívülről érkeznének. Bár a korlátozások feloldása után – a turisztikai szektor mielőbbi újraindításának reményében - egyébként biztosan várná a szövetség őket is.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a fejlemény komoly problémát jelent a Nyugat-Balkán országai számára, ahol – köszönhetően az orosz erőfeszítéseknek és az európai gyógyszerellátás hiányosságainak – főként a Szputnyik-vakcinával oltottak eddig. A nyilatkozatokból az derül ki, hogy az EU-t elsősorban a saját polgárainak EU-n belüli mozgása foglalkoztatja..

Visszatérve az Európai Bizottság javaslatára, az anyag hangsúlyozza, hogy senkit sem érhet hátrány azért, mert nem rendelkezik oltással, mivel hozzájuthat az ingyenes igazolványhoz akkor is, ha negatív tesztje van vagy már volt koronavírusos.

Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ingyenes oltással rendelkezőknek lényegében semmilyen teendőjük nincs, míg például a teszt anyagi kiadással jár.

A javaslat rögzíti azt is, hogy ha egy tagállam továbbra is karantént vagy tesztelést ír elő a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára, erről értesítenie kell a Bizottságot és az összes többi tagállamot, és meg kell indokolnia az ilyen intézkedést.

A digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz. Az igazolványt az uniós polgárok és családtagjaik számára kell kiállítani, azok állampolgárságától függetlenül. Az igazolványt ki kell állítani továbbá az EU-ban lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok és a más tagállamokba történő utazásra jogosult látogatók számára is.

Ez a rendszer egy átmeneti intézkedés. Amint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a Covid-19 világjárvánnyal összefüggő nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét, a rendszert felfüggesztik.

Nyárra működnie kell a rendszernek

Ami a további lépéseket illeti, ezt a javaslatot minél hamarabb el kellene fogadnia a tagállamok Tanácsának és az Európai Parlamentnek is. Közben azonban megkezdődik a felkészülés a rendszer üzemeltetésére.

A Bizottság úgynevezett digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni. Emellett támogatja a tagállamokat egy ellenőrző szoftver kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a hatóságok számára az összes igazolványon szereplő aláírás ellenőrzését az egész Unióban. Az igazolvány birtokosának személyes adatai nem haladnak át az átjárón, és azokat az ellenőrzést végző tagállam nem őrzi meg.

Mennyire védenek a vakcinák az új variánsoktól?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG